Kako neutralisati jeftine ruske dronove: Nije isplativo gađati ih projektilima od milion dolara

"Rat je danas tehnološki, a promjene u tehnologiji i na bojnom polju se dešavaju svaki dan", rekao je na marginama skupa Mihail Fedorov, zamjenik ukrajinskog premijera i ministar za digitalne transformacije

14023 pregleda 8 komentar(a)
Maketa borbene bespilotne letjelice viđena je tokom događaja u Kijevu, Foto: Reuters
Maketa borbene bespilotne letjelice viđena je tokom događaja u Kijevu, Foto: Reuters

U podrumu u centru Kijeva krajem prošlog mjeseca, daleko od znatiželjnih očiju, stotine inženjera i inovatora susrele su se sa visokim vojnim zvaničnicima kako bi smislili načine da bolje neutrališu jeftine ruske samoubilačke dronove koji još uvijek pustoše ukrajinske gradove, piše agencija Rojters.

"Rat je danas tehnološki, a promjene u tehnologiji i na bojnom polju se dešavaju svaki dan", rekao je na marginama skupa Mihail Fedorov, zamjenik ukrajinskog premijera i ministar za digitalne transformacije.

Rojters je bio jedina medijska grupa pozvana na događaj, gdje su se visoki vojni zvaničnici i ministri družili sa inženjerima i ekscentričnim entuzijastima.

Jedan čovjek je stigao u šortsu i bejzbol kapi sa velikim dronom ispod ruke.

Organizatori su podijel tri miliona dolara novčane nagrade između tri tima stručnjaka za koje se smatra da su predstavili najbolje bespilotne letjelice ili tehnologiju elektronskog ratovanja protiv ruskih "Šahida", dronova iranskog porijekla koji u rojevima krstare do svojih ciljeva i detoniraju pri udaru.

Rusija je u maju napala Ukrajinu sa rekordnih 300 dronova na mjesečnom nivou, pokazuju zvanični podaci, što je izazov za planere koji žele da zaštite zalihe energije ove zime.

Prošle zime Rusija je pokušala da osakati električnu mrežu vazdušnim udarima.

"Želimo da se pripremimo za... sljedeću zimu da odgovorimo na ove izazove", rekao je zamjenik premijera Oleksandr Kubrakov.

Iranske bespilotne letjelice lete toliko nisko da mogu da izbjegnu detekciju protivvazdušne odbrane, dok su njihovi navigacioni sistemi dovoljno robusni da otežaju rušenje oružjem za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letjelica koje ometa radio-frekvencije.

Zapad je isporučio sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane za suprotstavljanje raketnim napadima, ali uništavanje rojeva dronova koji koštaju 50.000 dolara po komadu sa projektilima od milion dolara nije idealno, kažu zvaničnici.

"To nije isplativo, tako da moramo stalno da smanjujemo cijenu alata koje koristimo za uništavanje Šahida", rekao je Fedorov.

"Govorimo o otkrivanju (dronova) korišćenjem akustičkih, kao i drugih sredstava, kao i o stvarnom uništavanju."

Organizatori događaja zatražili su od Rojtersa da iz bezbjednosnih razloga ne otkriva prezimena učesnika.

Jedan od njih, Oleksandr, rekao je da njegov tim predstavlja "kvadrokopter" koji osim što ima i krila, ima i propeler.

Rekao je da može da leti mnogo brže i duže od drugih dronova.

"To će biti dron koji će... poletjeti vertikalno da presrijeće ili sustiže bespilotne letjelice, da ih obori ili zaglavi“, rekao je on.

Drugi učesnik, Jurij, inženjer i zamjenik šefa ukrajinske kompanije, rekao je da je njegov tim predstavio dizajn novih sistema za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letjelica koji bi bili efikasniji protiv "Šahida".

"Rat dronova"

Dronovi su se široko koristili u ratovima u Jemenu, Siriji i Nagorno-Karabahu, ali nikada više nego u Ukrajini, kažu zvaničnici.

"Ovo je zaista rat bespilotnih letjelica bez presedana", rekao je Fedorov, dodajući da je ukrajinska vojna tehnologija doživjela procvat od invazije Rusije.

Ukrajina je prošle godine pokrenula projekat čiji je cilj stvaranje "Armije dronova" koja je prerasla u državni program koji pokriva sve, od proizvodnje bespilotnih letjelica do obuke pilota dronova.

"Nekoliko mjeseci nakon što je počela invazija u punom obimu, svi su shvatili da su najefikasniji način izviđanja i poraza neprijatelja letjelice bez posade", rekao je brigadni general Jurij Ščihol.

Ščihol, koji nadgleda nabavke za državni program, rekao je da je do sada kupljeno 15.000 dronova, pri čemu je još više stiglo preko Ministarstva odbrane, a drugi su obezbijeđeni od strane pomoći i volontera.

Ukupan broj dronova koje je Ukrajina koristila na ratištu nije poznat.

"Naš cilj ove godine je da kupimo više od 200.000 udarnih i velikih izviđačkih dronova... Kupićemo onoliko dronova koliko je dostupno za kupovinu na tržištu", rekao je Ščihol.

Fedorov je rekao da se proizvodnja dronova sada odvija širom Ukrajine uprkos prijetnji od ruskih vazdušnih udara, dodajući da je proizvođačima rečeno da rasporede radove na različitim lokacijama i da koriste skloništa za bombe za djelove proizvodnog procesa.

"Vidimo da danas ovaj pristup funkcioniše i svi proizvođači nastavljaju da rade i projektili ne pogađaju proizvodnju. Oni (udari) se dešavaju, ali ne u takvim razmjerama", rekao je on.

Više od 80 odsto nabavljenih dronova je ukrajinske proizvodnje i sklapaju se u Ukrajini, dodao je Fedorov.

Anatolij Hrapčinski, koji radi za firmu koja razvija tehnologiju elektronskog ratovanja, uporedio je ukrajinski pristup tehnološkim inovacijama sa ruskim.

Dok je pristup Rusije odozgo na dolje i dominiraju državne organizacije, rekao je, ukrajinski je vođen privatnim sektorom i uključuje mnoge manje kompanije.

"Bilo je sedam kompanija koje su mogle da prodaju dronove državi kada smo započeli ovaj projekat prošle godine. Danas ih je 40, a biće 50 do kraja godine", rekao je Fedorov.

On je rekao da državni rizični kapital pomaže da se proširi domaća proizvodnja i da Ukrajina ima prednost u odnosu na Rusiju jer može da dijeli tehnologiju sa stranim partnerima i ne mora da brine o sankcijama.

"Zahvaljujući sredstvima, kompanije počinju da lokalizuju proizvodnju. Danas kupujemo djelove širom svijeta, uključujući i Kinu. Ali lokalizacija se postepeno dešava“, rekao je Fedorov.

Bonus video: