Vagnerova pobuna produbila razdor u ruskoj opoziciji

Bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski na meti kritika većine ostalih kritičara Kremlja zbog otvorene podrške Jevgeniju Prigožinu

21113 pregleda 4 komentar(a)
Mihail Hodorkovski, Foto: Beta/AP
Mihail Hodorkovski, Foto: Beta/AP

Pobuna plaćeničke vojske Vagner protiv ruskog vojnog rukovodstva pogoršala je razdor unutar ruske opozicije, ionako podijeljene oko niza tema i rasute u egzilu u inostranstvu, piše “Moskou tajms”.

Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun u egzilu, odmah je glasno izrazio podršku vođi plaćenika Jevgeniju Prigožinu, dok su saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u više navrata upozorili svoje sljedbenike da u tom sukobu ne zauzimaju stranu.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljnifoto: Reuters

“Prigožin je doslovno ponovio ono što mi, antiratna opozicija, govorimo od početka rata: cilj rata je varvarstvo, a zvaničan razlog za rat... je smeće u koje niko ne vjeruje”, napisao je Hodorkovski na svojim društvenim mrežama u ranim satima pobune.

“Način na koji možemo pomoći našoj zemlji sada je tako što ćemo pomoći ljudima da čuju Prigožina dok govori istinu”, dodao je Hodorkovski, savjetujući svoje pristalice da stanu na put onima koji pokušavaju da zaustave “marš pravde” Vagnera. “Koliko god to čudno zvučalo: sve što podriva Putinov legitimitet je dobro u ovom trenutku. Demokratski pokret treba da nauči lekciju: promjena režima neće doći preko glasačkih kutija”, objasnio je Hodorkovski, koji ima preko 230 000 sljedbenika na Telegramu i preko 608 000 na Instagramu.

Njegove izjave su se našle na meti kritika drugih pripadnika ruske opozicije.

“To je neozbiljno i nije ništa više do traženja da neki mađioničar doleti i oslobodi nas Putina. Čudno je čuti tako nešto od Hodorkovskog”, kazao je opoziccioni političar Vladimir Milov u intervjuu za portal “Republika”.

Analitičari su primijetili primjese političkog oportunizma u ishitrenim i emotivnim objavama Hodorkovskog, a mnogi smatraju da ishod Vagnerove pobune pokazuje da se bivši naftni tajkun ozbiljno preračunao.

Međutim, najglasnije kritike opozicionara koji su podržali Prigožina stigle su od Feminističkog antiratnog otpora (FAR), najvećeg ruskog antiratnog pokreta. “Zašto su poželjeli da se pridruže jednoj od trulih strana u ovom konfliktut?”, napisla je na društvenim mrežama članica FAR-a Saša Talaver. “Vjerujem da postoje dva razloga: ograničena politička mašta i značajna ispraznost njihovih političkih projekata.” Talaverova je naglasila da opozicione ličnosti poput Hodorkovskog ostaju indiferentne na opasnosti koje Vagnerova pobuna predstavlja za civile u pogođenim regionima usljed njihove “preokupiranosti Rusijom nakon Putina”.

“Moskou tajms” navodi da Hodorkovski nije usamljen u podršci Prigožinu i ističe da je njegov stav podržao Denis Nikitin, neonacistički lider Ruskog dobrovoljačkog korpusa, desničarske paravojne jedinice ruskih državljana koji se bore protiv Moskve u ratu u Ukrajini.

Ilja Ponomarjov, pristalica druge ruske bataljonske jedinice smještene u Ukrajini, Legije Slobode Rusije, takođe je pozdravio “zaključke” koje je iznio Hodorkovski, ali je upozorio da treba biti “selektivniji pri izboru saveznika”.

“Naša pozicija je da izgradimo sopstvenu oslobodilačku vojsku... sarađujemo s partizanskim formacijama unutar Rusije, izgradimo sopstveno političko opoziciono krilo”, rekao je Ponomarjov, bivši ruski državni poslanik u Dumi, koji sada boravi u Kijevu.

Analitičari su primijetili primjese političkog oportunizma u ishitrenim i emotivnim objavama Hodorkovskog, a mnogi smatraju da ishod Vagnerove pobune pokazuje da se bivši naftni tajkun ozbiljno preračunao. “Mislim da većina to vidi kao grešku ili pogrešnu procjenu situacije”, kazao je za “Moskou tajms” Anton Barbašin i dodao da to nije ni najmanje dobro za Hodorkovskog jer je očigledno da niko iz opozicije nije bio impresioniran njegovom inicijativom.

Međutim, Hodorkovski, koji se nalazi u Londonu, ostaje čvrsto pri svom stavu, a svoje kritičare naziva “nesposobnim štetočinama”.

U međuvremenu direktor Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) Alekseja Navaljnog, Ivan Ždanov upozorio je sljedbenike da borba između dvojice protivnika Putina i Prigožina neće donijeti veliku korist pokretu.

“I rusko rukovodstvo i Prigožin su naši neprijatelji, kao i svi ostali banditi”, objavio je Ždanov na Telegramu početkom 24. juna. Sam Navaljni je saznao za pobunu Vagnera tek naknadno na suđenju, budući da se nalazi u zatvoru u stanju informativne izolacije.

U poruci koju je objavio na društvenim mrežama, Navaljni je naglasio da odgovornost za propalu pobunu, za koju se vjeruje da je dovela do smrti najmanje 13 ljudi, u potpunosti leži na Putinu, koji je dopustio uspon Vagnera.

“Putinov režim je toliko opasan za zemlju da bi čak i njegov neizbježni pad stvorio prijetnju od građanskog rata”, izjavio je veteran, kritičar Kremlja. “Činjenica da bi Putinov rat mogao uništiti i dovesti do raspada Rusije više nije dramatično preuveličavanje.”

Bonus video: