Francuska: Tokom protesta uhapšeno oko četiri hiljade osoba

Darmanin je dodao da su manje od deset odsto uhapšenih bili strani državljani, a trećina od ukupnog broja su maloljetnici

1654 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Francuske sa protest (Ilustracija), Foto: Reuters
Detalj iz Francuske sa protest (Ilustracija), Foto: Reuters

Francuska policija uhapsila je skoro četiri hiljade ljudi tokom protesta širom zemlje zbog ubistva sedamnaestogodišnjaka, saopštio je ministar unutrašnjih poslova te države Džerald Darmanin.

Kako prenosi Anadolija, on je na saslušanju u Senatu rekao je da je prosječna starost uhapšenih demonstranata 17 godina.

Darmanin je dodao da su manje od deset odsto uhapšenih bili strani državljani, a trećina od ukupnog broja su maloljetnici.

“Zapaljeno je 12.031 vozilo, zapaljeno ili oštećeno 2.508 objekata, uključujući 105 gradskih vijećnica i 168 škola”, precizirao je Darmanin.

Prema njegovim riječima, 45 hiljada policajaca raspoređeno je širom zemlje, a dvije trećine uhapšenih demonstranata nijesu od ranije poznati policiji.

Protesti su počeli prošle sedmice kada je policajac ubio Nahela M. tinejdžera alžirskog porijekla tokom saobraćajne kontrole, nakon što je navodno ignorisao naredbu da se zaustavi.

Policajac koji je ispalio smrtonosni hitac suočava se s formalnom istragom zbog namjernog ubistva i određen mu je pritvor.

Tenzije su se smanjile ove sedmice.

Bonus video: