Poljska počela sa premiještanjem trupa na granicu sa Bjelorusijom

Zbog prisustva Vagner grupe u Bjelorusiji, Poljska će poslati preko hiljadu vojnika na svoju istočnu granicu

2847 pregleda 4 komentar(a)
Pripadnici poljske vojske, Foto: Shutterstock
Pripadnici poljske vojske, Foto: Shutterstock

Poljska je u subotu počela da premiješta preko hiljadu vojnika na istok zemlje, rekao je ministar odbrane, Mariuš Blaščak, usred sve veće zabrinutosti članice NATO-a da bi prisustvo boraca Vagner grupe u Bjelorusiji moglo da dovede do povećanja napetosti na njenoj granici, prenosi Rojters.

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da plaćenicima iz grupe Vagner Jevgenija Prigožina ponudi izbor preseljenja u Bjelorusiju dovela je do strahovanja među istočnim članicama NATO-a da će njihovo prisustvo izazvati veću nestabilnost u regionu.

Preko hiljadu vojnika i skoro 200 jedinica opreme iz 12. i 17. mehanizovane brigade počinje da se kreće ka istoku zemlje“, napisao je Blaščak na Tviteru.

„Ovo je demonstracija naše spremnosti da odgovorimo na pokušaje destabilizacije u blizini granice naše zemlje."

Prošle nedjelje Poljska je saopštila da će poslati 500 policajaca da pojačaju bezbjednost na granici sa Belorusijom. U Poljskoj je posljednjih nedjelja povećan broj migranata koji pokušavaju da pređu bjelorusku granicu. Prema podacima Granične službe, preko 200 ljudi pokušalo je ilegalno da pređe u petak, uključujući državljane Maroka, Indije i Etiopije.

Poljska je optužila Bjelorusiju da je vještački stvorila migrantsku krizu na granici od 2021. uvlačeći ljude sa Bliskog istoka i Afrike i pokušavajući da ih gurne preko granice.

Navodi se da je viši komandant Vagnera u subotu rekao da se plaćenici iz grupe spremaju da pređu u Bjelorusiju.

Bonus video: