U Gruziji otkazana Nedjelja ponosa: Desničari razorili mjesto održavanja

Organizatori Nedjelje ponosa u Tbilisiju optužili su vladu za saučesništvo sa nasilnim grupama protiv zajednice LGBTQ. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su demonstranti krajnje desnice "uspjeli da zaobiđu policijske kordone i stignu do mjesta događaja".

5737 pregleda 7 komentar(a)
Anti-LGBTQ demonstranti koji su uspeli da probiju policijski kordon plešu u tom području, Foto: Reuters
Anti-LGBTQ demonstranti koji su uspeli da probiju policijski kordon plešu u tom području, Foto: Reuters

Festival zakazan za danas kod Tbilisija, kao dio Nedjelje ponosa (Pride Week) zajednice LGBTQ, otkazan je jer je nekoliko hiljada krajnje desničarskih demonstranata preplavilo i razorilo mjesto održavanja, saopštili su organizatori i vlasti u Gruziji.

Skup koji je trebalo da se održi napolju u blizini Tbilisija, otkazan je pošto je grupa ekstremnih desničara uništila binu i zapalila zastave LGBTQ, rekla je novinarima organizatorka Nedjelje ponosa Marijam Kvaratšelija i dodala da ih policija nije zaustavila.

"Mjesto je evakuisano i niko nije povrijeđen", dodala je ona.

Organizatori Nedjelje ponosa u Tbilisiju optužili su vladu za saučesništvo sa nasilnim grupama protiv zajednice LGBTQ.

Oni su naveli da je napad "unaprijed koordinisan i dogovoren sa Ministarstvom unutrašnjih poslova".

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su demonstranti krajnje desnice "uspjeli da zaobiđu policijske kordone i stignu do mjesta događaja".

"Uspjeli smo da evakuišemo organizatore" festivala u Tbilisiju, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Darahvelidze.

Nekoliko napadača je uhapšeno, prenijeli su lokalni mediji.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, prozapadna kritičarka vlade u Tbilisiju, rekla je da vlada mora da obezbijedi da se "Prajd festival održi bezbjedno".

"Sloboda izražavanja i okupljanja su osnovna prava i njihovo kršenje je neprihvatljivo", rekla je ona.

Opozicija optužuje vladu da prećutno podržava homofobične i nacionalističke grupe koje su na izborima tradicionalno na strani vladajuće partije "Gruzijski san", i da organizuje proteste protiv prozapadnih opozicionih partija.

Nekoliko stotina aktivista ekstremne desnice zapalilo je 2019. godine zastave duginih boja u Tbilisiju, protestujući protiv prikazivanja filma o homoseksualnosti koji je nominovan za Oskara.

Nekoliko hiljada ultrakonzervativnih pristalica pravoslavne crkve prekinulo je 2013. godine miting u Tbilisiju povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

Gruzija je dekriminalizovala homoseksualnost 2000. godine, a 2006. i 2014. je donijela zakone protiv diskriminacije.

Međutim, homoseksualnost je veoma stigmatizovana u Gruziji, gdje uticajna pravoslavna crkva vodi ideološku bitku sa prozapadnim političkim partijama u vezi s društvenim pitanjima.

Bonus video: