Viljnus zbog NATO samita kao tvrđava, sistemi "Patriot" usmjereni ka Kalinjingradu

Šesnaest članica NATO-a je, radi obezbjeđenja samita, angažovalo oko hiljadu vojnika

8760 pregleda 65 reakcija 13 komentar(a)
Sistemi "Patriot" na aerodromu u Viljnusu, Foto: Reuters
Sistemi "Patriot" na aerodromu u Viljnusu, Foto: Reuters

Litvanski grad Viljnus je pretvoren u tvrđavu koju brani najmodernije naoružanje, kako bi bili zaštićeni američki predsjednik Džozef Bajden i lideri ostalih članica NATO-a, prenosi Rojters.

Oni će u utorak i srijedu učestvovati na samitu Alijanse, na samo tridesetak kilometara od granice sa Bjelorusijom i 151 kilometar od Rusije.

Šesnaest članica NATO-a je, radi obezbjeđenja samita, angažovalo oko hiljadu vojnika, uz moderne protivavionske sisteme kakve Litvanija nema, prenosi britanska agencija.

„Bilo bi više nego neodgovorno da naše nebo bude nezaštićeno dok dolaze Bajden i lideri 40 zemalja“, ocijenio je predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Njemačka je uputila 12 lansera raketa „Patriot“, koje se koriste za presretanje balističkih i krstarećih projektila.

Sistemi 'Patriot' na aerodromu u Viljnusu
Sistemi "Patriot" na aerodromu u Viljnusufoto: Reuters

Španija je dopremila protivvazdušni sistem NASAMS, dok Francuska dovozi haubice „Cezar“.

Finska, Danska i Francuska su svoje borbene avione rasporedile u Litvaniji, dok su Velika Britanija i Francuska zadužene za zaštitu od bespilotnih letjelica.

"Znate odakle prijetnja dolazi"

Na aerodromu u Viljnusu, osam njemačkih lansera raketa "Patriot" usmjereno je u pravcu ruskog Kalinjingrada. Još dva su bila okrenuta ka Bjelorusiji. Svi lanseri su u funkciji od petka ujutro.

„Znate gdje se nalazite geografski i prilično dobro znate odakle prijetnja dolazi“, rekao je potpukovnik Štefen Lib. "Litvanija je tražila od nas zaštitu samita, a i NATO je tražio pomoć od Njemačke. Ovo je naš odgovor", dodao je.

"Uspostaviti stalnu odbranu"

Za Nausedu, napori saveznika da osiguraju vazdušnu bezbednost tokom okupljanja lidera znači da NATO treba hitno da uspostavi stalnu protivvazdušnu odbranu u baltičkim državama.

„Razmišljamo o tome šta će se desiti nakon završetka samita i radićemo sa saveznicima na stvaranju rotirajućih snaga za trajnu vazdušnu zaštitu“, rekao je on novinarima.

Bonus video: