BBC suspendovao voditelja zbog navodnog skandala sa eksplicitnim fotografijama tinejdžera

Emiter je saopštio da je prvi put saznao za pritužbu u maju, ali da su mu u četvrtak iznijete nove optužbe drugačije prirode, o čemu je obavijestio "spoljne organe".

11332 pregleda 1 komentar(a)
Sjedište Bi-Bi-Sija, Foto: Reuters
Sjedište Bi-Bi-Sija, Foto: Reuters

Britanski Bi-Bi-Si suspendovao je u nedjelju jednog muškog člana osoblja nakon navoda da je jedan od njegovih vodećih voditelja platio tinejdžeru hiljade funti da pozira za seksualno eksplicitne fotografije, prenosi Rojters.

Emiter je saopštio da je prvi put saznao za pritužbu u maju, ali da su mu u četvrtak iznijete nove optužbe drugačije prirode, o čemu je obavijestio "spoljne organe".

Londonska Metropoliten policija saopštila je da je imala kontakt sa Bi-Bi-Sijem, ali da nije bilo zvaničnog upućivanja ili optužbi.

"Zahtijevaćemo dodatne informacije prije nego što odredimo šta dalje treba da usljedi“, navodi se u saopštenju.

Bi-Bi-Si je rekao da se radi o "kompleksnom i brzom spletu okolnosti" i da "radi što je brže moguće na utvrđivanju činjenica kako bi se pravilno informisali o odgovarajućim narednim koracima".

"Takođe možemo potvrditi da je muški član osoblja suspendovan“, piše u saopštenju.

U saopštenju se kaže da je "važno da se ova pitanja riješavaju pravično i pažljivo", bez davanja detalja o tvrdnjama.

List Sun, koji je prvi objavio te navode, citirao je majku mlade osobe koja je rekla da je neimenovani voditelj platio tinejdžeru više od 35 hiljada funti (45 hiljada dolara) tokom tri godine za slike.

Majka je rekla za novine da je tinejdžer koristio gotovinu da finansira zavisnost od kokaina. Porodica se požalila emiteru 19. maja, ali voditelj nije odmah skinut sa programa, navodi Sun, koji je rekao da porodica nije tražila isplatu za svoju priču.

Sekretarka za kulturu Lusi Frejzer održala je hitne razgovore sa generalnim direktorom emitera Timom Dejvijem ranije u nedelju o optužbama, koje je opisala kao "duboko zabrinjavajuće".

„(Dejvi) me je uvjerio da BBC istražuje brzo i osjetljivo“, rekla je ona na Tviteru.

„S obzirom na prirodu navoda, važno je da Bi-Bi-Si sada dobije prostor da sprovede istragu, utvrdi činjenice i preduzme odgovarajuće mjere."

Bi-Bi-Si, koji se finansira od pretplate za licencu koju plaća svako domaćinstvo koje gleda TV, rekao je da "svaku optužbu shvata ozbiljno" i da ima "snažne interne procese za proaktivno riješavanje takvih optužbi".

„Bili smo jasni da ako – u bilo kom trenutku – nove informacije isplivaju na vidjelo ili nam budu dostavljene, na njih će se reagovati na odgovarajući način i aktivno pratiti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: