Erdogan i Kristerson sastaće se uoči samita NATO: Hoće li Turska ukinuti veto koji blokira Švedsku?

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji želi da 31 država članica organizacije ponudi ujedinjeni front protiv Rusije, ocijenio je nedavno kao "apsolutno moguće" da Turska donese "pozitivnu odluku" za Švedsku

2012 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i švedski premijer Ulf Kristerson sastaće se danas na završnim pregovorima o članstvu Švedske u NATO-u, uoči godišnjeg samita alijanse u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu.

Sastanak, koji je organizovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, trebalo bi, kako se on nada, da omogući ukidanje veta Turske koja blokira ulazak Švedske u Atlantski savez od maja 2022. godine.

Stoltenberg, koji želi da 31 država članica organizacije ponudi ujedinjeni front protiv Rusije, ocijenio je nedavno kao "apsolutno moguće" da Turska donese "pozitivnu odluku" za Švedsku.

Erdogan je obećao u petak da će donijeti "najbolju odluku, kakva god da je", nagovještavajući da su sve opcije na stolu.

Turski predsjednik blokira švedsku kandidaturu optužujući Stokholm da pruža utočište turskim opozicionarima i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra "terorističkim".

"Kako država koja se ne distancira od terorističkih organizacija može da doprinese NATO-u", upitao je nedavno turski predsjednik, koji je prošlog mjeseca ponovo osudio Švedsku što je dozvolila spaljivanje Kurana na svom tlu.

Turska je uz Mađarsku jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Mađarska je saopštila da će dati svoj pristanak ako to učini Turska.

Bonus video: