BLOG Ukrajina tvrdi da njene trupe napreduju na istoku i jugu: Stežu obruč oko ruskih koje su okupirale Bahmut?

Rat u Ukrajini – 502. dan

20697 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Ukrajinska vojska u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2023. 21:03h
Završeno
21:04h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je većina članica NATO-a zajedno sa njegovom zemljom i da samit u Viljnusu mora da potvrdi da je Ukrajina de fakto član vojnog saveza.

"Većina Alijanse čvrsto stoji uz nas", rekao je Zelenski u svojoj večerašnjoj video poruci.

"Kada smo aplicirali za članstvo u NATO-u, iskreno smo govorili: de fakto, Ukrajina je već u Alijansi. Naše oružje je oružje alijanse. Naše vrijednosti su ono u šta alijansa vjeruje... Viljnus sve ovo mora da potvrdi".

Zelenski je, prenosi Rojters, rekao da će se na samitu razgovarati i o daljim isporukama oružja za Ukrajinu u njenom ratu protiv Rusije i dodao:

"Siguran sam da bi moglo biti pozitivnih vijesti u vezi sa oružjem za naše ljude iz Vilnjusa".

20:04h

Ubijen je zamjenik načelnika gradskog odeljenja zaduženog za vojnu mobilizaciju u ruskom južnom gradu Krasnodaru, javila je novinska agencija TASS, pozivajući se na organe za sprovođenje zakona.

U njemu se navodi da je Stanislava Ržickog ubio naoružani napadač, prenosi agencija Rojters.

Pokrenut je krivični postupak za ubistvo, dodala je novinska agencija TASS.

14:40h

Ukrajina je danas saopštila da njene trupe napreduju na istoku i jugu zemlje i nagovijestila da stežu obruč oko ruskih trupa koje su okupirale grad Bahmut na istoku zemlje, prenosi agencija Rojters.

Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su kijevske trupe zauzele 10,2 kvadratniha kilometara teritorije na jugu i četiri kvadratna kilometra na istoku u protekloj nedjelji kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Ukrajinske snage su takođe preuzele kontrolu nad glavnim komandnim visinama oko Bahmuta i uspostavile kontrolu vatre nad ulazima i izlazima u razorenom gradu, rekla je ona u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene trupe sada ponovo zauzele 169 kvadratnih kilometara na južnom frontu i 24 kvadratna kilometra oko Bahmuta od početka kontraofanziva početkom prošlog mjeseca.

"Svi mi želimo da to radimo brže, jer svaki dan znači nove gubitke Ukrajinaca. Mi napredujemo. Nismo zaglavljeni", rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski američkoj televizijskoj mreži ABC uoči samita NATO-a u Litvaniji u utorak i srijedu.

"Svi bismo voljeli da se kontraofanziva završi u kraćem vremenskom periodu. Ali postoji realnost. Danas je inicijativa na našoj strani", rekoa je on.

Rojters nije mogao da provjeri situaciju na bojnom polju, a Rusija nije priznala ukrajinske dobitke.

Moskva kaže da su borbe bile teške otkako je počela kontraofanziva, ali i dalje drži djelove teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini nakon njene invazije u punom obimu 24. februara 2022. godine.

Promoskovski čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da je jedna od njegovih jedinica raspoređena u oblasti Bahmuta.

Ruski izvještaji posljednjih dana sugerišu da je Kadirov, čije su snage aktivne od početka rata, bolestan ili povređen ili je "na odmoru", prenosi Rojters.

11:36h

Od početka ruske invazije na Ukrajinu poginulo je oko 47 hiljada ruskih vojnika, podaci su do kojih su došli novinari dva nezavisna ruska medija Meduza i Mediazona, objavljeni u ponedjeljak.

Ruska inavazija na Ukrajinu počela je u februaru 2022. godine.

Novinari su gubitke ruske vojske izračunali tokom istraživanja sa ekspertom Dmitrijem Kobakom, koristeći podatke z registra nasljednih predmeta Savezne notarske komore i podatke Rosstata.

"U prošloj godini u ratu je stradalo oko 25.000 muškaraca mlađih od 50 godina, a do kraja maja ove godine ukupno oko 47.000. Da budemo precizniji, broj poginulih je između 40.000 i 55.000 sa vjerovatnoćom od 95 posto", saopštili su novinari.

11:30h

Lim, drvo ili staklo: Kako ukrajinski vojnici na frontu vide odbrambene linije Rusa

09:30h

Četiri osobe su poginule u ruskom napadu na punkt za distribuciju humanitarne pomoći u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici, prenosi agencija Rojters.

Generalno tužilaštvo saopštilo je da je otvorilo krivični postupak za ratne zločine nakon napada na grad Orikiv, za koji je rečeno da je izvršen u nedjelju popodne.

Regionalni guverner Jurij Malaško rekao je da je u napadu na školsku zgradu koja se koristi kao punkt za distribuciju pomoći korišćena vođena avijaciona bomba.

Malaško je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram rekao da su ubijene tri žene i muškarac, svi u 40-im godinama.

Iz glavnog tužilaštva saopšteno je da je 13 ranjenih.

Slike sa lica mjesta koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo na internetu pokazuju ruševine i ruševine razbacane po dvorištu i ulici.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje.

Rusija, koja je započela punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, poriče da namjerno gađa civile.

Ukrajinska vojska sprovodi kontraofanzivu kako bi pokušala da povrati teritoriju koju je okupirala Rusija u regionu Zaporožja.

Izmjena: 14:46h

Bonus video: