Gerasimov prvi put u javnosti od Vagnerove pobune: Predsjedavao sastankom najviših vojnih zvaničnika

Gerasimov je prikazan kako sjedi u vojnoj komandnoj prostoriji na bijelom kožnom sjedištu i predsjedava sastankom sa najvišim generalima.

7856 pregleda 12 komentar(a)
Gerasimov, Foto: Reuters
Gerasimov, Foto: Reuters

Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, prikazan je kako naređuje podređenima da unište ukrajinske raketne lokacije u snimku objavljenom u ponedeljak, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od neuspjele pobune Vagner grupe 24. juna, prenosi Rojters.

Gerasimov je prikazan kako sjedi u vojnoj komandnoj prostoriji na bijelom kožnom sjedištu i predsjedava sastankom sa najvišim generalima.

Gerasimovu je na snimku rečeno da je u nedelju osujećen ukrajinski raketni napad na Krim, koji je Moskva anektirala Ukrajini 2014, kao i na regione Rostov i Kalugu, i da se razgovara o tome kako Rusija treba da odgovori.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da se na snimku vidi Gerasimov na sastanku u nedelju. Opisuje ga kao načelnika generalštaba ruskih oružanih snaga i komandanta moskovskih snaga u Ukrajini, na pozicijama koje je obavljao prije pobune.

Snimak pokazuje da je predsjednik Vladimir Putin zadržao svoja dva najmoćnija vojna lica, ministra odbrane Sergeja Šojgua i Gerasimova, na svojim funkcijama uprkos zahtjevima vođe plaćenika Jevgenija Prigožina da ih otpusti.

Prigožinova pobuna od 24. juna imala je za cilj obračun sa Šojguom i Gerasimovim, za koje je rekao da su bili nesposobni izdajnici koji su uvukli šefa Kremlja u neuspjeli rat koji je ogolio korupciju i trulež u ruskoj vojsci.

Na snimku je Gerasimov prikazan kako traži i sluša izvještaj Viktora Afzalova, zamjenika generala Sergeja Surovikina u vazduhoplovnim snagama, koji nije bio u javnosti od pobune.

Nije bilo jasno gdje se nalazi Surovikin, koji je prije pobune bio zamjenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini i koga je Prigožin više puta hvalio. Ruski mediji su ga prozvali "General Armagedon" zbog njegove nemilosrdnosti.

Surovikin je formalno vrhovni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga.

„Napominjemo da su se Vazdušno-kosmičke snage nosile sa zadatkom“, rekao je Gerasimov na snimku.

Zatim je zatražio od vazduhoplovnih snaga i vojne obavještajne službe GRU-a da identifikuju „mjesta skladištenja i lansirne položaje raketa i drugog neprijateljskog oružja za napad kako bi se planirao preventivni udar“.

Na snimku koje je objavilo ministarstvo odbrane vidi se da su učesnici video poziva zamućeni, ali eksplicitno prikazuje Surovikinovog zamjenika Afzalova.

Bonus video: