Kuleba: NATO odustao od MAP, skraćuje se naš puta ka članstvu

"Pozdravljam ovu dugo očekivanu odluku koja skraćuje naš put ka NATO-u"

5690 pregleda 4 komentar(a)
Kuleba, Foto: Reuters
Kuleba, Foto: Reuters

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da je NATO odlučio da odustane od zahtjeva da Kijev slijedi Akcioni plan za članstvo (MAP) kao dio svog puta ka pridruživanju tom vojnom savezu, prenosi agencija Rojters.

"Nakon intenzivnih razgovora, saveznici u NATO-u postigli su konsenzus o uklanjanju MAP-a sa puta Ukrajine ka članstvu. Pozdravljam ovu dugo očekivanu odluku koja skraćuje naš put ka NATO-u", napisao je Kuleba na Tviteru uoči samita NATO-a u Litvaniji.

Šta je MAP?

Na sajtu NATO-a je objašnjeno šta je MAP.

MAP je NATO program savjeta, pomoći i praktične podrške prilagođen individualnim potrebama zemalja koje žele da se pridruže Alijansi.

Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku Alijanse o budućem članstvu.

Bosna i Hercegovina trenutno učestvuje u ovom programu.

Po odluci Sjevernoatlantskog savjeta, zemlje učestvuju u MAP-u podnošenjem pojedinačnih godišnjih nacionalnih programa o svojim pripremama za moguće buduće članstvo.

Oni pokrivaju političke, ekonomske, odbrambene, resursne, bezbjednosne i pravne aspekte.

MAP proces pruža fokusiran i iskren mehanizam povratnih informacija o napretku zemalja kandidata u njihovim programima.

Ovo uključuje i političke i tehničke savjete, kao i godišnje sastanke između svih članica NATO-a i pojedinačnih kandidata na nivou Sjevernoatlantskog savjeta radi procjene napretka, na osnovu godišnjeg izvještaja o napretku.

Ključni element je pristup planiranju odbrane za kandidate, koji uključuje razradu i pregled dogovorenih ciljeva planiranja.

Tokom godine, sastanci i radionice sa civilnim i vojnim stručnjacima NATO-a u različitim oblastima omogućavaju diskusiju o čitavom spektru pitanja relevantnih za članstvo.

MAP je pokrenut aprila 1999. na Vašingtonskom samitu Alijanse kako bi se pomoglo zemljama koje teže članstvu u NATO-u u njihovim pripremama.

Proces se u velikoj mjeri oslanjao na iskustvo stečeno tokom procesa pridruživanja Češke, Mađarske i Poljske, koje su postale članice u prvoj rundi proširenja Alijanse nakon Hladnog rata 1999. godine.

Bonus video: