Rusija: Članstvo Ukrajine u NATO imalo bi negativne posljedice po evropsku bezbjednosnu arhitekturu, odgovorićemo

"Znate apsolutno jasan i dosljedan stav Ruske Federacije da će članstvo Ukrajine u NATO imati veoma, veoma negativne posljedice po bezbjednosnu arhitekturu, već polurazrušenu bezbjednosnu arhitekturu u Evropi", rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov

13317 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je danas saopštila da bi članstvo Ukrajine u vojnom savezu NATO-a imalo veoma negativne posljedice po evropsku bezbjednosnu arhitekturu i da će Moskva odlučno odgovoriti na svaki takav korak, prenosi agencija Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov govorio je uoči samita NATO-a u Litvaniji čiji je cilj bio da pokaže solidarnost sa Ukrajinom, a da još ne prihvati Kijev kao člana alijanse.

"Znate apsolutno jasan i dosljedan stav Ruske Federacije da će članstvo Ukrajine u NATO imati veoma, veoma negativne posljedice po bezbjednosnu arhitekturu, već polurazrušenu bezbjednosnu arhitekturu u Evropi. I to će biti apsolutna opasnost, prijetnja našoj zemlji, što će od nas zahtijevati dovoljno jasnu i čvrstu reakciju", rekao je Peskov novinarima.

Rusija je započela svoj rat u Ukrajini prošle godine, i naziva ga "specijalnom vojnom operacijom", nakon što je tražila i nije uspjela da dobije ono što je nazvala "bezbjednosnim garancijama" od Zapada da njenom susjedu nikada neće biti dozvoljeno da se pridruži NATO-u.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su rekle da Ukrajina treba da bude slobodna da odlučuje o svojim savezima.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno je stavio do znanja da Kijev neće postati član dok traje rat i da samit u Vilnjusu da mu se neće uputiti zvaničan poziv.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je ranije danas da je NATO odlučio da odustane od zahtjeva da Kijev slijedi Akcioni plan za članstvo (MAP) kao dio svog puta ka pridruživanju tom vojnom savezu, prenio je Rojters.

Bonus video: