Kako će izgledati buduće novčanice eura? Pitaju se i građani

Prve novčanice eura izdate su 1. januara 2002. Od maja 2019. kompletno je u opticaju druga generacija eura, sa novim zaštitnim instrumentima

11318 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) namjerava da doskoči falsifikatorima novom serijom novčanica eura, ali želi i da se građani poistovjete sa tim novcem i učestvuju u njegovom kreiranju.

Građani Evropske unije će do kraja avgusta moći da se izjasne na sajtu ECB o dizajnu nove serije novčanica eura, saopštila je ta banka u Frankfurtu.

"Naša jedinstvena valuta i naš zajednički evropski identitet usko su međusobno povezani", rekla je predsjednica ECB Kristin Lagard.

"Želimo da ljudi u Evropi mogu da se identifikuju sa dizajnom novčanica eura. Zato će aktivno učestvovati u izboru nove teme", objasnila je Lagard.

Izbor se sastoji od sedam tema, a među njima su i evropska kultura, ptice kao simbol neograničene slobode kretanja, rijeke i ruke. Uporedo sa anketom na sajtu ECB, jedan institut za ispitivanje javnog mnjenja će za potrebe ECB u eurozoni sprovesti anketu o predloženim temama.

ECB je u decembru 2021. pokrenula procedure kreiranja novih novčanica, što monetarne banke redovno čine da otežaju posao falsifikatorima.

Pored toga, ECB želi da smanji i uticaj na životnu sredinu. Novčanice, na primjer, treba da imaju duži vijek trajanja.

Ipak, proći će još nekoliko godina do novih novčanica. Savjet ECB planira da izabere temu do 2024. Nakon toga biće raspisan konkurs za dizajn, a i tada će se građani pitati za mišljenje.

Odluku o dizajnu i o vremenu štampanja banka će vjerovatno donijeti 2026. godine, a iskustvo govori da će od tada biti potrebno dvije do tri godine dok novi novac ne stigne u opticaj.

Za razliku od ranijih novčanica sa nacionalnim motivima, motivi na sadašnjim su srazmjerno trezveni - građevine koje u stvarnosti ne postoje. Prve novčanice eura izdate su 1. januara 2002. Od maja 2019. kompletno je u opticaju druga generacija eura, sa novim zaštitnim instrumentima.

Bonus video: