BLOG Uoči samita NATO u Viljnusu: Rusija napala Kijev i Odesu bespilotim letjelicama

Rat u Ukrajini - 503. dan

28911 pregleda 12 komentar(a)
Kijev, Foto: Reuters
Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2023. 22:00h
Završeno
18:48h

Lideri država NATO članica, njih 31, usvojili su deklaraciju u kojoj se navodi da je da se potvrđuje nepokolebljiva solidarnost sa vladom i narodom Ukrajine u herojskoj odbrani nacije, zemlje i zajedničkih vrijednosti.

10:33h

Rusija je lansirala 28 eksplozivnih bespilotnih letjelica na Ukrajinu tokom noći ciljajući između ostalog i luku u Odesi, ključnu oblast za primjenu sporazuma o izvozu žita, saopštile su tamošnje vlasti.

"Terminal za žito u luci u Odesi" bio je na meti napada, rekao je danas regionalni guverner Oleg Kiper.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 26 dronova kamikaza od ukupno 28, saopštila je vojska.

Vojska je jutros navela da je Rusija sprovela noćni napad bespilotnim letjelicama na Kijev i dodala da je nanijeta manja šteta.

Ti napadi su se dogodili uoči početka dvodnevnog samita NATO-a u Litvaniji, na kojem se očekuje prisustvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

(Beta)

10:25h

Evropa će se prva suočiti sa "katastrofalnim posljedicama" ako rat u Ukrajini eskalira, rekao je u utorak Konstantin Gavrilov, ruski diplomata sa sjedištem u Beču i visoki pregovarač za bezbjednost, prenijela je agencija RIA, a navodi agencija Rojters.

10:00h

Dok članice NATO-a na samitu u Viljnusu pokušavaju da se dogovore oko puta Ukrajine u vojni savez, jedan raniji skup baca sjenku na okupljanje.

09:30h

Samit na nivou lidera država članica zemalja NATO počeo je jutros u Viljnusu u Litvaniji, a glavne teme su prijem Švedske u Alijansu i nastojanja Ukrajine da postane članica.

07:16h

Rusija je danas u ranim jutarnjim satima pokrenula vazdušni napad na Kijev, saopštila je ukrajinska vojska, samo nekoliko sati prije početka samita NATO-a u Litvaniji koji treba da odgovori na bezbjednosne prijetnje iz Moskve, prenosi agencija Rojters.

"Neprijatelj je drugi put ovog mjeseca napao Kijev iz vazduha", rekao je Sergej Popko, šef kijevske vojne administracije, u postu na Telegram kanalu.

Prema preliminarnim informacijama, ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su sve bespilotne letjelice iranske proizvodnje "Šahid" koje je Rusija lansirala prije nego što su oni stigli do svojih ciljeva, rekao je Popko.

Trenutno nema informacija o šteti ili žrtvama.

Upozorenje o vazdušnom napadu nad Kijevom je trajalo sat i duže u drugim djelovima istoka Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Svjedoci Rojtersa u Kijevu čuli su eksplozije koje su ličile na zvuk sistema PVO koji presreću ciljeve tokom vazdušnog napada.

Samitom u Viljnusu, koji počinje danas, dominiraće posljedice ruske invazije na Ukrajinu, a lideri bi trebalo da odobre prve sveobuhvatne planove NATO-a od kraja Hladnog rata za odbranu od bilo kakvog napada Moskve.

Rusija je kritikovala alijansu i njenu vodeću silu, Sjedinjene Američke Države (SAD), zbog njihove podrške Ukrajini i upozorila je da će potencijalno članstvo Kijeva u NATO-u naići na "jasnu i čvrstu" reakciju.

Ruska invazija na njenog susjeda, koja je ušla u 503. dan i kojoj se ne vidi kraj, ubila je hiljade ljudi, raselila milione i pretvorila mnoge gradove na istoku i jugu Ukrajine u gomile ruševina.

07:10h

Broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na Orihiv, u Zaporoškoj oblasti, porastao je na sedam, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije i dodala da su iz ruševina izvučena tri tijela, prenosi Kijev indipendent.

Akcije potrage i spasavanja završene su 10. jula.

Ruske snage lansirale su bombu sa vazdušnim navođenjem na školu u Orihovu 9. jula dok se tamo dijelila humanitarna pomoć.

Četiri žene i 47-godišnji muškarac poginuli su na licu mjesta, a 13 osoba je povrijeđeno, rekao je guverner Jurij Malaško.

Rusija je ukupno izvršila 36 napada na 10 naselja u regionu, ranivši još jednu osobu u Novodanilovki, dodala je vojna uprava Zaporoške oblasti.

Orihiv je česta meta ruskih napada pošto se grad nalazi u jugoistočnom dijelu Zaporoške oblasti, blizu linije fronta. To je takođe jedna od polaznih tačaka za kontraofanzivu Kijeva na jugu.

(Kijev indipendent)

Bonus video: