Ministarstvo odbrane: Njemačka će Ukrajini isporučiti dodatno naoružanje u vrijednosti od skoro 700 miliona eura

Na spisku su i izviđačke i odbrambene bespilotne letjelice, taktičko izviđanje i bespilotne letjelice Luna za elektronsko ratovanje, mine i djelovi poljske bolnice

2956 pregleda 3 komentar(a)
Pistorijus, Foto: Reuters
Pistorijus, Foto: Reuters

Njemačka će Ukrajini isporučiti dodatno naoružanje u vrijednosti od skoro 700 miliona eura, saopštilo je danas njemačko Ministarstvo odbrane, prvog dana samita NATO-a u Viljnusu.

Njemačka, koja je po vojnoj pomoći Ukrajini druga zemlja poslije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), isporučiće dva lansera za sistem PVO Patriot, 40 oklopnih vozila tipa Marder i 25 tenkova Leopard 1 A5 i 20.000 artiljerijskih projektila.

Na spisku su i izviđačke i odbrambene bespilotne letjelice, taktičko izviđanje i bespilotne letjelice Luna za elektronsko ratovanje, mine i djelovi poljske bolnice.

"Zadovoljan sam što danas u Viljnusu možemo da saopštimo novi paket (vojne pomoći) za podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije", rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus za AFP.

Taj paket "odgovara prioritetima Ukrajine, a to su protivvazdušna odbrana, tenkovi i artiljerija" u vrijednosti od oko 700 miliona eura, dodao je Pistorijus.

To su u suštini vrste naoružanja koje Berlin već isporučuje ukrajinskim trupama, angažovanim od početka juna u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Posljednji paket njemačke isporuke oružja Ukrajini datira od 13. maja.

Neposredno prije posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Njemačkoj, Berlin je najavio isporuke oružja u vrijednosti od 2,7 milijardi eura.

Bonus video: