Ruski zvaničnik: Surovikin se trenutno odmara

Surovikin nije viđen u javnosti od oružane pobune plaćenika grupe Vagner 23. i 24. juna, a bilo je nepotvrđenih izvještaja da je priveden radi ispitivanja

6463 pregleda 4 komentar(a)
Surovikin i Putin, Foto: Reuters
Surovikin i Putin, Foto: Reuters

General Sergej Surovikin, zamjenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, "trenutno se odmara", rekao je poslanik vladajuće stranke.

Andrej Kartapolov, šef komiteta Državne dume za odbranu, čuje se kako kaže na video snimku objavljenom na društvenim mrežama: "Surovikin se trenutno odmara. (On) za sada nije dostupan".

Surovikin nije viđen u javnosti od oružane pobune plaćenika grupe Vagner 23. i 24. juna, a bilo je nepotvrđenih izvještaja da je priveden radi ispitivanja.

Surovikin, je poznat pod nadimkom "General Armagedon" zbog svoje nemilosrdne taktike.

Prema pojedinim medijskim izvještajima, Surovikin je na nepoznatoj lokaciji ispitivan zbog svojih veza s vođom Vagner grupe Jevgenijom Prigožinom.

Surovikin je povezan s Prigožinom otkad su obojica bili aktivni u Siriji, gdje je Rusija vojno angažovana od 2015. godine radi podrške vladi sirijskog predsjednika Bašira al Assada.

Prije svoje pobune, Prigožin je iznosio uvrede na račun ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog generalštaba Valerija Gerasimova, ali je neprestano hvalio Surovikina.

Kad je pobuna Vagnerapočela krajem juna, Surovikin je snimio video s pozivom na zaustavljanje pobune.

Surovikin je rukovodio bombardovanjem ukrajinskih elektrana i druge vitalne infrastrukture.

Bonus video: