Rusija zabranjuje operacije promjene pola i poništava brakove osoba koje su to uradile

Predlog zakona zabranjuje bilo kakve "medicinske intervencije koje imaju za cilj promjenu pola osobe", kao i promjenu pola u zvaničnim dokumentima i javnim evidencijama

5755 pregleda 41 reakcija 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je danas oštriju verziju zakona koji zabranjuje operacije promjene pola i dodatnim klauzulama poništava brakove u kojima je jedna osoba "promijenila pol" i zabranjuje transrodnim osobama da postanu hranitelji ili usvojitelji.

Poslanici su za sjutra zakazali treće i posljednje čitanje tokom kog će, procjenjuje Asošiejted pres, zakon koji predstavlja težak udarac za stigmatizovanu LGBTK+ zajednicu u Rusiji, biti sigurno usvojen.

Predlog zakona zabranjuje bilo kakve "medicinske intervencije koje imaju za cilj promjenu pola osobe", kao i promjenu pola u zvaničnim dokumentima i javnim evidencijama.

Nove klauzule koje su dodate u zakon takođe mijenjaju Porodični zakonik Rusije navodeći promjenu pola kao razlog za poništenje braka i zabranjuje osobama koje su promijenile pol da postanu hranitelji ili usvojitelji.

Zakonodavci opisuju tu mjeru kao zaštitu Rusije od "zapadne anti-porodične ideologije", a neki opisuju tranziciju polova kao "čisti satanizam".

To je uznemirilo transrodnu zajednicu u zemlji i izazvalo je kritike ne samo od zagovornika LGBTK+ prava, već i od medicinske zajednice.

Kremlj je 2013. godine usvojio prvi zakon koji ograničava LGBTK+ prava, poznat kao zakon o "gej propagandi" koji je zabranio svako javno odobravanje "netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloljetnicima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2020. godine sproveo ustavnu reformu koja je zabranila istopolne brakove.

Bonus video: