Njemačka objavila strategiju politike prema Kini

Njemačka je u svojoj strategiji navela da je posvećena obezbjeđivanju da ekonomska saradnja sa Kinom "postane pravednija, održivija i recipročnija".

4041 pregleda 2 komentar(a)
Olaf Šolc i Si Đinping, Foto: Reuters
Olaf Šolc i Si Đinping, Foto: Reuters

Njemačka je danas predstavila strategiju politike prema Kini koju opisuje kao rivala od kog treba da smanji ekonomsku zavisnost ali sa kojim ne želi da prekine saradnju u rješavanju izazova kao što su klimatske promjene ni trgovinske veze.

Kabinet kancelara Olafa Šolca odobrio je dokument od 64 strane koji se odnosi na prvu njemačku strategiju nacionalne bezbjednosti, objavljenu prije mjesec dana.

Strategija najveće ekonomije u Evropi je balansiranje, ona želi da održi dobre veze sa Kinom, svojim najvećim pojedinačnim trgovinskim partnerom, uprkos zabrinutosti zbog sve veće agresivnosti Pekinga koji još i odbija da osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da "za Njemačku Kina ostaje partner, konkurent i sistemski rival, ali da aspekt sistemskog rivalstva posljednjih godina sve više dolazi do izražaja".

"Svako ko sluša Kinu zna sa kakvim samopouzdanjem će ona presudno uticati na razvoj našeg svijeta, represivnije kod kuće i ofanzivnije u inostranstvu. Kina se promijenila i tako se mora promijeniti i naša politika prema Kini", izjavila je ona.

Njemačka je u svojoj strategiji navela da je posvećena obezbjeđivanju da ekonomska saradnja sa Kinom "postane pravednija, održivija i recipročnija".

Strategija navodi da "zavisnost Kine od Evrope stalno opada, zavisnost Njemačke od Kine dobija sve veći značaj posljednjih godina", ali i da Njemačka nema namjeru da ometa ekonomski napredak i razvoj Pekinga.

Vlada je saopštila da očekuje da kompanije "budno drže na oku relevantne događaje, podatke i rizike u vezi sa Kinom" i da će "održati povjerljive razgovore sa kompanijama koje su posebno izložene Kini".

Nova strategija je jasno stavila do znanja da će Njemačka nastaviti da posluje sa Tajvanom sa kojim, kako navodi, Berlin ima "bliske odnose u mnogim oblastima i želi da ih proširi".

"Status kvo Tajvanskog moreuza može se promijeniti samo mirnim sredstvima i obostranim pristankom. Vojna eskalacija bi uticala i na njemačke i evropske interese", navodi se u saopštenju.

Bonus video: