Humanitarne grupe traže od EU reviziju zakona Italije jer zapljenjuje spasilačke brodove za mgrante

Ove nedjelje su italijanske vlasti zaplijenile brod "Oušn Viking" kojim upravlja SOS Mediteran u partnerstvu sa Crvenim krstom

6091 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Koalicija humanitarnih grupa zvanično je danas tražila od Evropske komisije da preispita italijanske propise koji regulišu migracije.

To je traženo poslije još jednog italijanskog zadržavanja broda za spasavanje migranata.

Organizacije "Emergency", Ljekari bez granica, "SOS Humanity" i ASGI, pravno udruženje koje se bavi proučavanjem migracija, podnijeli su zahtjev za utvrđivanje usklađenosti propisa Itaije s normama Evropske unije i međunarodnim pravom.

Evropska komisija je garant sporazuma, pravila i propisa EU, ali ima malo ili nimalo moći ili volje da interveniše u neko domaće zakonodavstvo države-članice, osim ako to zakonodavstvo ne krši osnovna pravila koja su se države članice obavezale da će poštovati.

Ove nedjelje su italijanske vlasti zaplijenile brod "Oušn Viking" (Ocean Viking) kojim upravlja SOS Mediteran u partnerstvu sa Crvenim krstom.

U današnjem saopštenju, SOS Mediteran je rekao da je inspekcija italijanske obalske straže na brodu u italijanskoj luci Ćivitavekija u utorak identifikovala "veoma malo tehničkih i administrativnih nedostataka" koji bi zahtijevali dalju istragu. Detaljnija istraga će odložiti povratak "Oušn Vikinga" na more, žalila se grupa.

Takve inspekcije su sada rutinske u Italiji kao dio vladinog pojačanog praćenja aktivnosti humanitarnih grupa koje spasavaju migrante na Sredozemnom moru i iskrcavaju ih u italijanskim lukama.

Bonus video: