BLOG Jermak: Ruske trupe napale grad u Zaporoškoj oblasti, povrijeđene tri osobe

Rat u Ukrajini - 508. dan

31568 pregleda 18 komentar(a)
Stepanohirsk: Fotografija koju je objavio Jermak, Foto: Andrii Yermak/Telegram
Stepanohirsk: Fotografija koju je objavio Jermak, Foto: Andrii Yermak/Telegram
Ažurirano: 15.07.2023. 22:23h
Završeno
17:58h

Ruske trupe su 15. jula napale grad Stepnohirsk u Zaporoškoj oblasti višecjevnim raketnim sistemima "Grad", pri čemu su povrijeđene tri osobe, napisao je u Telegramu Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, prenosi Kijev indipendent.

Prema riječima Jermaka, napad je pogodio upravnu zgradu lokalnog vijeća.

Dvije žene i jedan muškarac su ranjeni, precizirao je Jermak.

On nije iznio druge detalje.

17:56h

Vlada Srbije usvojila je više odluka koje se tiču pomoći povodom potreba za prevazilaženje humanitarne katastrofe u Hersonskoj oblasti Ukrajine, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

"Nova tranša humanitarne pomoći ovoj zemlji između ostalog obuhvataće donaciju robe i ljekova iz Republičke direkcije za robne rezerve i robe iz Komesarijata za izbjeglice i migracije, saopštila je Vlada Srbije.

Takođe, Vlada Srbije je donijela zaključak kojim se odobrava privremena zaštita za prihvat državljana Ukrajine pogođenih situacijom u Hersonskoj oblasti.

Ujedno, kao dodatni vid podrške, ovog ljeta će biti organizovan sportsko - rehabilitacioni kamp za omladinske i dječje ekipe Fudbalske akademije "Dinamo" iz Kijeva.

Vlada Srbije je odobrila sredstva za organizaciju ljetnjeg kampa, koja će pokriti smještaj, ishranu, održavanje treninga i fudbalskih utakmica.

15:31h

Predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jeol izjavio je 15. jula u Kijevu da će njegova zemlja obezbijediti veću količinu vojnih zaliha i humanitarne pomoći Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE)

Na konferenciji za novinare sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Jun je rekao da Južna Koreja planira da obezbijedi "veći obim vojnih zaliha" za Ukrajinu ove godine, ali nije iznio više detalja.

 Jun Suk-Jeol i Zelenski
Jun Suk-Jeol i Zelenskifoto: Reuters

Naveo je i da njegova zemlja planira da Ukrajini obezbijedi 150 miliona dolara humanitarne pomoći ove godine, nakon oko 100 miliona dolara koje je dala 2022.

"Takođe ćemo sarađivati sa Kijevom na projektima kao što su izgradnja infrastrukture, koja može biti podržana koncesionim kreditima iz Južne Koreje", rekao je Jun.

Zelenski se zahvalio južnokorejskom predsjedniku na "snažnoj podršci".

"Razgovaramo o svemu što je važno za normalan i bezbjedan život ljudi", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Do iznenadne posjete južnokorejskog predsjednika Kijevu došlo je nakon što je Jun ove sedmice prisustvovao samitu NATO saveza u Litvaniji i boravio u Poljskoj, gdje je izrazio solidarnost s Ukrajinom i razmatrao načine na koje bi joj pomogao u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Jun je posjetio mjesto masovnih ubistava u Buči blizu glavnog grada Kijeva prije nego što je otišao u Irpinj, stambeno područje koje je bilo meta velikih raketnih napada.

Jun Suk-Jeol sa suprugom u posjeti Buču
Jun Suk-Jeol sa suprugom u posjeti Bučufoto: Reuters

Južna Koreja, američka saveznica i rastuća izvoznica oružja, suočila se s pritiscima da osigura oružje za Ukrajinu, čemu se Junova administracija protivila u korist humanitarne i finansijske pomoći s obzirom na zabrinutost zbog ruskog uticaja u Sjevernoj Koreji.

Jun je ove sedmice rekao da njegova administracija priprema slanje opreme za razminiravanje i vozila hitne pomoći, nakon što je Kijev to zatražio, te da će se priključiti NATO-ovoj fondaciji za Ukrajinu.

RSE

Izmjena: 18:07h
11:25h

Najveća kompanija za naftne usluge SLB saopštila je da zaustavlja isporuku proizvoda i tehnologije u Rusiju iz svih svojih operacija zbog proširenja zapadnih sankcija.

SLB, nekadašnji Schlumberger, kaže da se zabrana Rusiji sada primjenjuje na njene operacije širom svijeta, a ne samo na one iz Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država, Evropske unije i Kanade, prenosi Radio slobodna Evropa.

"SLB izuzetno ozbiljno shvata svoju odgovornost da poštuje zakone o kontroli izvoza i ekonomskim sankcijama, a kompanija ostaje u skladu sa međunarodnom zajednicom u osudi i pozivu na prekid rata u Ukrajini", navodi se u saopštenju kompanije.

Firma sa sjedištem u Curacaou nedavno je imala 9.600 zaposlenih koji su radili za vodeće ruske naftne i gasne kompanije kao što su Gazprom njeft i Rosnjeft. Rad je doprinio 5 posto godišnjeg prihoda kompanije od oko 28 milijardi dolara.

Ranije ove godine, javio je Reuters, SLB je izvršio promjene u svom poslovanju kako bi ostao u skladu sa zapadnim sankcijama na naftnu opremu i transfer tehnologije. Promjene su uključivale zabranu zaposlenima u Rusiji da pristupe određenim softverima i sistemima za razmjenu poruka.

Kompanija, sa uredima u Parizu, Hjustonu, Londonu i Hagu, kritikovana je od strane grupa za ljudska prava i zaposlenih zbog odluke da ostane u Rusiji.

Američki rivali na naftnim poljima Halliburton i Baker Hughes prodali su ili stavili svoje ruske operacije u blok ubrzo nakon invazije u februaru 2022.

(RSE)

11:00h

Granična područja u provinciji Sumi na sjeveroistoku Ukrajine pod ruskim su granatiranjem, saopštili su lokalni zvaničnici, dok Kijev tvrdi da ukrajinske trupe napreduju na jugu države.

U najnovijim ruskim napadima u Sumiju nijesu prijavljene žrtve, ali je regionalna vojna uprava saopštila da je u napadu oštećeno nekoliko stambenih zgrada i poljoprivredne opreme, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vojna uprava je navela da je napad različitim vrstama oružja izazvao desetine eksplozija, u kojima su oštećene dvije privatne kuće u oblasti Novoslobidsk i uništena dva kombajna i dva traktora u seoskom naselju Hotin.

"Na području Seredino-Budska oštećena su tri stambena objekta", dodali su iz vojne uprave.

Pokrajina Sumi, koja se graniči sa Rusijom, često je izložena ruskim udarima.

(MINA)

10:17h

Predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jeol prvi put je posjetio Ukrajinu radi razgovora sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javila je novinska agencija Jonhap, pozivajući se na kancelariju predsjednika Južne Koreje.

Iznenadno putovanje uslijedilo je nakon što je predsjednik Južne Koreje prisustvovao samitu NATO-a u Litvaniji i posjetio Poljsku ove nedjelje, gdje je izrazio solidarnost sa Ukrajinom i istražio načine da podrži njenu borbu protiv ruske invazije, piše Rojters.

Američki saveznik i sve veći izvoznik oružja, Južna Koreja se suočila sa ponovnim pritiskom da dostavi oružje Ukrajini, čemu se Jeolova administracija odupirala u korist humanitarne i finansijske pomoći, oprezna zbog uticaja Rusije na Sjevernu Koreju.

Izmjena: 11:01h
09:44h

Ukrajinska vojska napreduje na južnom frontu i "sistematski pomjera neprijatelja sa njegovih pozicija", izjavio je danas visoki ukrajinski general.

General Oleksander Tarnavski je na svom Telegramu napisao da su ruske snage u roku od 24 časa izgubile 200 vojnika, prenosi Rojters.

Njegovi komentari su uslijedili kada su ukrajinski vojni analitičari sugerisali da ukrajinskim snagama nije bilo lako da napreduju ka jugu.

Kijev se fokusirao na zauzimanje sela na jugoistoku ka Azovskom moru i oblasti u blizini istočnog grada Bahmuta, koje su ruske snage zauzele u maju nakon mjeseci intenzivnih borbi.

Ruski izvori navode da su njihove snage odbile ukrajinske napade u istočnom regionu Donjecka, uključujući i okolinu Bahmuta.

(BETA)

09:41h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 508. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: