Kritike zbog imenovanje Fione Skot Morton na važnu funkciju u EU: Borac protiv korporacija koje je savjetovala

Skot Morton (56) je profestoka ekonomije na Jejlu, a povezana je i sa Univerzitetom u Edinburgu. Radi se o ženi koja je bila visoko ranigirana službenica u vladi SAD u vrijeme predsjednika Baraka Obame: Skot Morton je od maja 2011. do decembra 2012. bila viša ekonomska analitičarka u antimonopolskom odjeljenju Ministarstva pravde SAD

4111 pregleda 1 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Evropska komisija, Foto: Shutterstock

Amerikanka kao glavna ekonomistkinja antimonopolskih organa EU – i kao borac protiv korporacija koje je sama savjetovala? Tako bi se mogla sažeti kritika na imenovanje Fione Skot Morton na važnu funkciju u EU.

Komisija EU imenovala je Fionu Skot Morton, državljanku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na jednu visoku i osjetljivu funkciju - kao savjetnicu za pitanja konkurencije i poslovanja sa tehnološkim korporcijama. Ona bi 1. septembra trebalo da stupi na dužnost kao "glavna ekonomistkinja" u Generalnom direktoratu EU za konkurenciju.

Fiona Skot će savjetovati potpredsjednicu Komisije Margrete Vestager, koja je odgovorna za ova pitanja, rekla je portparolka u Briselu. To je stavlja na čelo borbe vlasti EU protiv tržišne moći velikih korporacija kao što su Epl, Amazon ili Meta sve sa sjedištem u SAD.

Ko je Fiona Skot?

Skot Morton (56) je profestoka ekonomije na Jejlu, a povezana je i sa Univerzitetom u Edinburgu. Radi se o ženi koja je bila visoko ranigirana službenica u vladi SAD u vrijeme predsjednika Baraka Obame: Skot Morton je od maja 2011. do decembra 2012. bila viša ekonomska analitičarka u antimonopolskom odjeljenju Ministarstva pravde SAD.

Skot Morton je radila kao konsultantkinja za velike tehnološke kompanije kao što su Apple i Amazoni, i viši je konsultant u Charles River Associates, konsultantskoj firmi koja ima brojne tehnološke koncerne među svojim klijentima. Pošto nemamo fotografiju, evo njenog posljednjeg tvita u kojem kaže da više ne koristi tu platformu, očigledno otkako ju je preuzeo Ilon Mask jer, kako kaže "ne želi da pruža besplatan sadržaj kako bi se vlasnik obogatio".

Kritika još uoči imenovanja

Razlog zbog kojeg je njeno imenovanje na ovako važnu funkciju u EU izazvalo veliki talas kritike je stoga praktično očigledan: u borbi protiv tržišne moći velikih američkih korporacija treba da učestvuje osoba koja je već zarađivala novac savjetujući te korporacije.

Još u maju je bilo kritike na račun imenovanja Skot Morton - različite neprofitne organizacije izrazile zabrinutost uključujući antimonopolsku grupu Balanced Economy Project, istraživačku grupu Corporate Europe Observatory sa sjedištem u Briselu, Irish Council for Civil Liberties i LobbyControl iz Njemačke. Sve ove organizacije su poslale zajedničko pismo komesarki Vestager.

Skot Morton je "savjetovala niz velikih kompanija, uključujući Epl, Amazon, Majkrosoft, Sanofi i Fajzer", navodi se u pismu od sedam stranica koje je objavljeno na internetu. "Mi (...) strahujemo da će blizina prof. Skot Morton velikim tehnološkim kompanijama uticati na njenu sposobnost da neutralno i efikasno sprovodi zakon o konkurenciji EU protiv ovih kompanija."

Kritikuje se i činjenica da Skot Morton nije državljanka neke države članice EU. Neprofitne organizacije se pozivaju na pasus u propisima EU koji to zapravo postavlja kao uslov.

Poslanici Evropskog parlamenta traže poništenje odluke

Demohrišćani, Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali u parlamentu EU pozvali su nadležnu komesarku za konkurenciju Margrete Vestager - da poništi imenovanje Skot Morton.

U otvorenom pismu, četvorica lidera poslaničkih klubova izrazili su nerazumijevanje i zabrinutost zbog mogućih sukoba interesa. Oni kažu da je neshvatljivo da neko ko nije iz EU zauzima tako istaknutu poziciju, s obzirom na posebnu budnost institucija EU protiv spoljnog miješanja.

Najviše su ljuti Francuzi

U Francuskoj je imenovanje Skor Morton izazvalo možda najžešću buru negodovanja. Političari svih stranaka kritikovali su bliskost nove glavne ekonomistkinje EU u tehnološkom sektoru, a posebno njenu nacionalnost. Govori se o "skandalu" do "aneksije našeg kontinenta od strane Sjevernoamerikanaca".

Nekoliko francuskih ministarki i ministara je takođe izrazilo zabrinutost.

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona napisala je na Tviteru da je "zaprepašćena imenovanjem. Regulisanje interneta je ključno pitanje za Francusku i Evropu". Komisija EU stoga mora da "preispita" ovo imenovanje.

Komisija odbacuje kritiku

Međutim, Komisija EU ne vidi povećan rizik od sukoba interesa. Portparolka komisije je rekla da je prethodno pažljivo provereno da li Skot Morton "ima lični interes koji bi mogao da utiče na njenu nezavisnost".

Osim toga, u prve dvije godine svog mandata Morton neće smjeti da radi na slučajevima koji se tiču kompanija koje je prethodno savjetovala. Brisel je posljednjih godina nametnuo rekordne kazne nekim tehnološkim korporacijama iz SAD.

A zapošljavanje nekoga ko nije iz EU, Komisija je obrazložila "neophodnim, veoma specifičnim znanjem".

Skot Morton "se pokazala kao najbolji izbor među kandidatima, kako u pogledu kvalifikacija, tako i u pogledu rezultata koje postigla tokom procesa zapošljavanja", rekla je portparolka u Briselu.

Bonus video: