Putin obećao recipročnu akciju ako Ukrajina bude koristila kasetnu municiju

U međuvremenu, dogovor o izvozu ukrajinskog žita kroz crnomorske luke uz posredovanje UN-a je blizu isteka.

6945 pregleda 6 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu objavljenom danas da Rusija ima dovoljnu zalihu kasetne municije i upozorio da Rusija sebi "rezerviše pravo da preduzme recipročne radnje" ukoliko Ukrajina upotrebi to kontroverzno oružje.

U prvim komentarima oko isporuke kasetne municije Ukrajini iz SAD Putin je rekao da Rusija do sada nije koristila kasetne bombe u svom ratu u Ukrajini.

"Do sada nismo to upotrebljavali, nismo imali tu potrebu", rekao je Putin, iako je, kako navodi agencija AP, dokumentovano da su i Rusija i Ukrajina koristile kasetne bombe.

Ruski televizijski izvještač Pavel Zarubin objavio je preko svog Telegram naloga odlomke intervjua sa Putinom koji će biti emitovan večeras.

Pentagon je saopštio u četvrtak da je klaster municija koju su obezbjedile SAD stigla u Ukrajinu.

Kasetnu municiju dugo kritikuju humanitarne grupe i neki saveznici SAD zato što su tokom upotrebe u ranijim sukobima imale visok stepen zaostatka neeksplodiranih malih bombi koje mogu da povrede civile dugo posle kraja sukoba.

Zagovarači kažu da Rusija već koristi kasetnu municiju u Ukrajini i da je oružje koje SAD isporučuju unapređeno tako da ostavlja što manje neeksplodiranih manjih bombi. Ukrajina je obećala da će koristiti ovu municiju samo dalje od gusto naseljenih oblasti.

New York Times je prethodnog dana izvijestio da je Kijev promijenio svoju taktiku u kontraofanzivi kako bi smanjio gubitak naprednog naoružanja koje je obezbijedio Zapad i da je sada fokusiran na napad artiljerijom i projektilima dugog dometa.

Tokom noći između 15. i 16. jula nekoliko ruskih krstarećih projektila je pogodilo grad Harkiv, napisao je na Telegramu šef regionalne vojne administracije Oleh Sinehubov. Oštećeno je nekoliko objekata, ali nema izvještaja o žrtvama.

Sinehubov je također izvijestio o napadima ruske artiljerije duž cijele linije fronta u regiji Harkiv.

Rusko ministarstvo odbrane je 16. jula izvijestilo da je "odbilo" napad koristeći zračne i morske bespilotne letjelice koje su navodno ciljale rusku Crnomorsku flotu u luci Sevastopolj, u ukrajinskoj regiji Krim koju je okupirala Rusija.

U međuvremenu, dogovor o izvozu ukrajinskog žita kroz crnomorske luke uz posredovanje UN-a je blizu isteka.

Posljednji brod kojem je odobreno putovanje prema ugovoru o izvozu žitarica napustio je pristanište 16. jula. Od 27. juna Rusija odbija da registruje bilo kakve nove pošiljke prema sporazumu, koji ističe 17. jula.

Portparol UN-a je 14. jula rekao da generalni sekretar UN-a Antonio Guterres čeka odgovor Putina na prijedlog za produženje sporazuma. Prijedlog je navodno uključivao ponudu za ponovno povezivanje podružnice ruske Rosselkhozbanke na SWIFT sistem međunarodnog plaćanja.

Putin je 15. jula rekao da nije vidio prijedlog.

Rusija je više puta prijetila da će otkazati sporazum, koji je posljednji put produžen za dva mjeseca do 17. maja, istovremeno zalažući se za niz ustupaka.

Bonus video: