Rusija preuzela kontrolu nad podružnicom Danonea i udio u Carlsbergu

Ovaj potez dolazi nakon što su ruske podružnice njemačkog Unipera i finskog Fortuma uzete pod državnu kontrolu u aprilu

6345 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruska država preuzela je kontrolu nad podružnicom francuskog proizvođača jogurta Danone zajedno sa udjelom pivarske kompanije Carlsberg u lokalnoj pivari, prema ukazu koji je u nedelju, 16. jula, potpisao predsjednik Vladimir Putin.

U uredbi se navodi da se udjeli u stranom vlasništvu u kompanijama Danone Russia i Baltika Breveries stavljaju pod "privremeno upravljanje" vladine agencije za imovinu Rosimushchestvo, piše Radio Slobodna Evropa.

Ovaj potez dolazi nakon što su ruske podružnice njemačkog Unipera i finskog Fortuma uzete pod državnu kontrolu u aprilu.

Kremlj je tada upozorio da bi mogao da zaplijeni imovinu više zapadnih preduzeća na, kako je naveo, privremenoj osnovi kao odmazda za poteze protiv ruskih kompanija u inostranstvu.

Danone je prošlog oktobra saopštio da traži kupca za svoj posao sa mliječnim proizvodima u Rusiji, u dogovoru koji bi mogao da dovede do otpisa do milijardu evra (1,12 milijardi dolara).

U dekretu objavljenom u nedelju se takođe navodi da je udio danske pivare Carlsberg u ruskoj kompaniji Baltika Breveries stavljen pod upravljanje državom.

Carlsberg je u junu saopštio da je potpisao sporazum o prodaji poslovnih operacija, što zahtijeva odobrenje regulatora.

Danone i Carlsberg nisu odmah bili dostupni za komentar.

Bonus video: