Štrajk u Italiji: Otkazano skoro 1.000 letova

Prema navodima sindikata koji su pozvali na štrajk, odziv je veliki i zaposleni u vazduhoplovnoj industriji zahtevaju novi kolektivni ugovor šest godina nakon isteka prethodnog

2377 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Italiji je, zbog štrajka u vazdušnom saobraćaju, otkazano skoro hiljadu letova.

Prema navodima sindikata koji su pozvali na štrajk, odziv je veliki i zaposleni u vazduhoplovnoj industriji zahtevaju novi kolektivni ugovor šest godina nakon isteka prethodnog.

Štrajk u subotu, koji je počeo u deset sati, rezultirao je otkazivanjem letova na svim italijanskim aerodromima, prenosi Tanjug.

Na glavnim italijanskim aerodromima u Rimu, Milanu, Napulju i Veneciji, otkazano je nekoliko stotina letova, što je pogodilo oko 250 hiljada putnika, a udruženje za zaštitu potrošača Kodakons smatra da su štete zbog otkazivanja i kašnjenja letova milionske, javlja ANSA.

Na aerodromu u Rimu Fjumićino avio-kompanije su unaprijed otkazale oko 200 nacionalnih i međunarodnih dolazaka i odlazaka.

U Milanu je otkazano 150, u Napulju 118 i u Veneciji 101 let, pa je na kraju subote bilans u Italiji varirao između 800 i hiljadu otkazanih letova.

Osim zemaljskog osoblja, u štrajk su stupili i piloti Malta Air-a, koji upravljaju letovima Rajanera u Italiji, kao i piloti i stjuardese niskobudžetne španske avio-kompanije Vueling.

Ovo je drugi veliki štrajk u Italiji nakon štrajka željezničara u četvrtak koji je izazvao značajne probleme u javnom prevozu.

Štrajkovi pogađaju Italiju koja je popularna destinacija za odmor u jeku turističke sezone i toplotnog talasa. Štrajkove je kritikovao potpredsednik italijanske Vlade i ministar infrastrukture i saobraćaja Mateo Salvini.

"Ne prihvatam da neki sindikati blokiraju Italiju praveći neprijatnosti i štetu milionima italijanskih radnika i stranih turista", rekao je Salvini.

Bonus video: