Kremlj: Rusija suspendovala učešće u crnomorskom izvozu žitarica

"Nažalost, dio ovog crnomorskog sporazuma koji se tiče Rusije do sada nije primijenjen, pa je njegovo dejstvo prestalo"

6062 pregleda 6 komentar(a)
Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, Foto: Shutterstock
Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, Foto: Shutterstock

Rusija je suspendovala svoje učešće u crnomorskom izvozu žitarica, saopštio je Kremlj danas, prenosi Rojters.

Sporazum, koji su posredovale Ujedinjene nacije i Turska prošlog jula, imao je za cilj da ublaži globalnu krizu sa hranom tako što će omogućiti da se ukrajinsko žito blokirano sukobom između Rusije i Ukrajine bezbjedno izvozi.

Produžen je nekoliko puta, ali je istekao danas. Rusija je mjesecima govorila da uslovi za njeno produženje nisu ispunjeni.

"U stvari, danas su prestali da važe crnomorski sporazumi“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nažalost, dio ovog crnomorskog sporazuma koji se tiče Rusije do sada nije primijenjen, pa je njegovo dejstvo prestalo", kazao je Peskov.

Moskva se dugo žalila da su ostale prepreke njenom izvozu žitarica i đubriva, iako ih Zapad nije direktno sankcionisao, i iznijela je niz zahtjeva za koje je rekla da nisu ispunjeni.

"Čim ruski dio sporazuma bude ispunjen, ruska strana će se odmah vratiti sprovođenju ovog sporazuma“, rekao je Peskov.

On je istakao da odluka da se ne obnovi sporazum nije povezana sa napadom preko noći na most između Rusije i Krima, koji je nazvao „terorističkim aktom“ i okrivio Ukrajinu.

Ukrajinska vojska je sugerisala da bi napad mogao biti neka vrsta provokacije same Rusije, ali ukrajinski mediji su se pozivali na neidentifikovane izvore koji su rekli da iza incidenta stoji ukrajinska služba bezbjednosti.

"Ovo su apsolutno nepovezani događaji. I prije terorističkog napada, stav je iznio predsjednik Putin“, zaključio je Peskov.

Bonus video: