Predsjednica Evropske komisije osudila odluku Kremlja o okončanju sporazuma o žitu

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izrazio je žaljenje zbog odluke Rusije jer će "ugroziti bezbjednost hrane i pristup stanovništva širom svijeta zalihama hrane, žita i đubriva

5650 pregleda 8 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: REUTERS
Fon der Lajen, Foto: REUTERS

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oštro je danas osudila kao "ciničnu" odluku Moskve o prestanku važenja sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, ključnog za ishranu u svijetu.

"Oštro osuđujem ciničnu odluku Rusije da okonča sporazum uprkos naporima UN i Turske. Evropska unija radi na obezbjeđivanju bezbjednosti hrane za ugroženo stanovništvo na planeti", napisala je ona na Tviteru.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izrazio je žaljenje zbog odluke Rusije jer će "ugroziti bezbjednost hrane i pristup stanovništva širom svijeta zalihama hrane, žita i đubriva".

Mišel je rekao da podržava napore generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da obezbijedi produženje sporazuma.

Kremlj je danas saopštio da je okončan sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica. Ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta osudio prepreke izvozu ruske hrane i đubriva, koje je trebalo da prati izvoz ukrajinskih proizvoda.

Potpisan u julu 2022. u Istanbulu i već dva puta obnovljan, sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žitarice preko Crnog mora, omogućio je tokom protekle godine da se izveze oko 33 miliona tona žita iz ukrajinskih luka, uprkos sukobu.

Bonus video: