Ukrajinski reditelj Oleg Sencov ranjen na frontu

Reditelj je proveo pet godina u ruskim zatvorima prije nego što je konačno pušten 2019. tokom razmjene zatvorenika između Ukrajine i Rusije poslije međunarodne mobilizacije, posebno u svijetu kinematografije

2417 pregleda 4 komentar(a)
Oleg Sencov, Foto: Screenshot/Youtube European Parliament
Oleg Sencov, Foto: Screenshot/Youtube European Parliament

Ukrajinski reditelj Oleg Sencsov, bivši politički zatvorenik u Rusiji, koji se pridružio vojnicima u Kijevu poslije početka ruske invazije prošle godine, izjavio je danas da je povrijeđen na frontu u artiljerijskom napadu.

"Na prvom borbenom naletu po povratku, prilikom desanta, našli smo se pod artiljerijskom vatrom. Bredli nam je ponovo spasao živote. Troje ranjenih, uglavnom od gelera", napisao je na Fejsbuku 47-godišnji reditelj.

Bredli je američko oklopno vozilo koje je poslato u Ukrajinu.

Sencov, koji ima čin potporučnika, objavio je selfi sa krvavim licem snimljenim u vozilu hitne pomoći.

"Krhotine su mi uklonjene sa lica, ali sitniji geleri u ruci i nozi ostaće sa mnom zauvijek. I ostali momci su dobro, ljekari u Zaporožju dobro znaju svoj posao", dodao je Sencov.

Region Zaporožja, na jugu zemlje, jedno je od oblasti gdje ukrajinske snage od početka juna vode sporu kontraofanzivu kako bi ponovo zauzele teritorije koje je zauzela ruska vojska.

Sencov je u petak u Kijevu primio orden Legije časti od francuskog ambasadora u Kijevu Etjena de Ponsena, koji je na Tviteru pozdravio "pravog heroja Ukrajine".

Sencov je uhapšen na Krimu i optužen za "terorizam" poslije protesta protiv pripajanja tog ukrajinskog poluostrva Rusiji 2014. godine.

Reditelj je proveo pet godina u ruskim zatvorima prije nego što je konačno pušten 2019. tokom razmjene zatvorenika između Ukrajine i Rusije poslije međunarodne mobilizacije, posebno u svijetu kinematografije.

Tada su njegovo oslobađanje tražili veliki reditelji - Ken Louč, Pedro Almodovar i Vim Venders.

Sencov je režirao nekoliko filmova uključujući ostvarenje "Rhino" (Nosorog) predstavljen 2021. na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (Mostra).

Bonus video: