Sportski novinari suspendovani zbog seksističkih komentara

Direktor italijanskog javnog servisa sankcionisao komentatore zbog vulgarnog izvještavanja sa takmičenja u sinhronom ronjenju

14976 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada RAI-a u Rimu, Foto: Wikiedia
Zgrada RAI-a u Rimu, Foto: Wikiedia

Italijanski javni servis RAI saopštio je juče da je suspendovao dvojicu novinara zbog seksističkih i rasističkih komentara tokom izvještavanja sa Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima u Japanu.

Dok su komentarisali takimičenje u ženskom sinhronom ronjenu za internet kanal RaiPlay2, Lorenco Leonarduci i Masimilijano Mazuki iznosili su seksualne aluzije i komentare o fizičkom izgledu učesnica.

Ova epizoda, kako ističe Rojters naglašava, koliko je seksizam i dalje prisutan u italijanskom društvu i uslijedila je nakon incidenta ranije ove godine kada je jedan pomoćnik ministra za kulturu javno iznosio svoja seksualna dostignuća i hvalio muške genitalije.

Prošlog mjeseca, kanal Sky Italia suspendovao je dvojicu komentatora Formule 1 zbog seksističkih komentara o mladoj ženi koja se nasumično pojavila na snimku tokom izvještaja poslije španskog Gran prija u Barseloni.

Juče, pored više neprimjerenih izjava, novinari su komentarisali i kako su “velike” pojedine takičarke u sinhronom ronjenju, a onda je jedan od njih dodao “u svakom slučaju u krevetu su sve iste veličine”.

Iznijeli su još i niz drugih vulgarnih komentara o voljnosti žena da imaju seks i ismijavali način na koji je jedan Kinez pričao itaijanski oponašajući njegov akcenat.

Nakon žalbi gledalaca i opozicionih političara, izvršni direktor RAI Roberto Serđo je kazao da je pokrenuo disciplinski postupak i tražio od urednika sportske redakcije da vrati komentatore sa prvenstva u Fukuoki.

Serđo je rekao da na javnom servisu nema mjesta za “neslane šale”.

U pismu dnevnom listu “Korijere dela sera” Leonarduci je kazao da nije znao da je u programu i da komentari ne odražavaju njegove stavove.

Ovo nije prva kontroverza koja se vezuje za tog novinara, nakon što je 2020. godine kritikovan zbog seksističke šale u programu na račun prezimena jednog estonskog reli trkača.

Takođe ga je RAI opomenuo 2018. godine nakon što je na Fejsbuk nalogu čestitao rođendan Adolfu Hitleru 20. aprila, na dan kad je rođen njemački diktator.

Bonus video: