Posljednji teretni brod sa ukrajinskim žitom pregledan pred istek sporazuma

Potpisan u julu 2022. u Istanbulu i već dva puta obnovljan, sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žitarice preko Crnog mora, omogućio je tokom protekle godine da se izveze oko 33 miliona tona žita iz ukrajinskih luka, uprkos sukobu

6073 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posljednji teretni brod koji prevozi žito iz Ukrajine preko Crnog mora pregledan je večeras u Istanbulu nekoliko sati prije isteka međunarodnog sporazuma, saopštile su UN.

Zajednički koordinacioni centar završio je pregled broda, navele su UN i dodale da je to bio 1.972 pregled teretnog broda od 1. avgusta 2022. godine o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Teretni brod pod turskom zastavom napustio je luku Odesa u nedjelju i stigao je danas na mjesto inspekcije sjeverno od Istanbula na Crnom moru, dodaje se u saopštenju.

Centar je odgovoran za nadzor primjene sporazuma potpisanog u Istanbulu u julu. 2022 sa Ukrajinom, Rusijom, Turskom i UN.

Svaki brod koji je dolazio iz ukrajinskih luka morao je da prođe inspekciju. To je posljednji pregled nekog broda pošto sporazum ističe večeras.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je sporazum danas prestao da važi i neće biti produžen jer njegov dio koji se tiče Moskve nije ispunjen.

Moskva već nekoliko nedjelja prijeti da ga neće obnoviti, žaleći se na prepreke sopstvenim isporukama poljoprivrednih proizvoda i đubriva koje su dio tog sporazuma.

Potpisan u julu 2022. u Istanbulu i već dva puta obnovljan, sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žitarice preko Crnog mora, omogućio je tokom protekle godine da se izveze oko 33 miliona tona žita iz ukrajinskih luka, uprkos sukobu.

Bonus video: