EU preduzima mjere da spriječi nestašicu antibiotika na zimu

U cilju bolje pripremljenosti za zimsku sezonu respiratornih infekcija, preporučeni su povećanje proizvodnje ključnih antibiotika, praćenje ponude i tražnje i ukazivanje građanima na nužnost oprezne upotrebe tih ljekova

5095 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija i agencije EU za ljekove su preporučile mjere za sprječavanje nestašice ključnih antibiotika za liječenje respiratornih infekcija tokom predstojeće zime.

Preporuke su u skladu sa procesom razvoja liste kritičnih ljekova EU, navela je Evropska komsija i dodala da će, u saradnji s članicama, preduzeti operativne prateće akcije, uključujući mogućnost zajedničkih nabavki.

U cilju bolje pripremljenosti za zimsku sezonu respiratornih infekcija, preporučeni su povećanje proizvodnje ključnih antibiotika, praćenje ponude i tražnje i ukazivanje građanima na nužnost oprezne upotrebe tih ljekova.

Komsija je saopštila da podaci pokazuju da će ponuda antibiotika za liječenje respiratornih infekcija tokom zime biti na nivou tražnje, ako tražnja bude kao prosječna prethodnih godina.

Navodi se da kompanije treba pravovremeno da obezbijede dovoljan kapacitet za povećanje proizvodnje pred jesen i zimu, i da nema potrebe za pretjeranim poručivanjem i skladištenjem ljekova.

Komisija je istakla da antibiotici treba da se koriste "mudro" da bi se očuvala njihova efikasnost i izbjegla otpornost na antimikrobne ljekove. U tome je ključna uloga zdravstvenih radnika i da antibiotici treba da se prepisuju samo za bakterijske infekcije.

Evropska komesarka za zdravstvo i bezbjednost hrane Stela Kirijakides rekla je da je dostupnost ljekova ključna komponenta Evropske zdravstvene unije.

"Važno je da sada preduzmemo mjere da se pripremimo uoči zime i obezbijedimo da se izbjegne potencijalna nestašica antibiotika", istakla je evropska komesarka.

Bonus video: