Jato od 55 kitova uginulo nakon što se nasukalo na plažu u Škotskoj

"Kitovi piloti su poznati po svojim jakim društvenim vezama, tako da se često dešava da kada jedan kit pilot zapadne u nevolje i nasuče se, ostali ga u tome prate"

12840 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cijelo jato od 55 kitova-pilota uginulo je nakon što je pronađeno nasukano na plaži u Škotskoj, i to je bilo najmasovnije nasukavanje kitova u toj oblasti, saopštili su stručnjaci za morski život.

Pomorski spasioci, obalska straža i policija pozvani su na plažu Traig Mor na ostrvu Luis na sjeverozapadu Škotske nakon što su u nedjelju u zoru primili izjveštaje da je desetine sisara tamo zapalo u poteškoće.

Britanski spasioci su ustanovilo da je samo 15 nasukanih kitova - mješavina odraslih jedinki i mladunčadi - još u životu, i pokušali su da vrate u vodu dvije aktivnije životinje, koje su još djelimično bile u vodi.

pilot kitovi
foto: Reuters

Međutim, do popodneva su spasilački timovi zaključili da preostale kitove treba uspavati iz milosrđa, nakon što su u obzir uzeli plitkost vode uz plažu, visoke talase i vrijeme koje su kitovi proveli na suvom.

Spasioci su saopštili da je cijelo jato možda pratilo ženku kita do plaže dok je ova imala problema sa porođajem.

pilot kitovi
foto: Reuters

"Kitovi piloti su poznati po svojim jakim društvenim vezama, tako da se često dešava da kada jedan kit pilot zapadne u nevolje i nasuče se, ostali ga u tome prate", navodi se u saopštenju i dodaje: "Tužan ishod za ovo jato očito nije ishod kojem smo se svi nadali".

pilot kitovi
foto: Reuters

Stručnjaci će u ponedjeljak započeti obdukciju kako bi utvrdili šta je uzrokovalo smrt kitova.

Bonus video: