BLOG Kijev: U ruskom raketnom napadu na Odesu oštećena lučka infrastruktura

Rat u Ukrajini - 511. dan

10277 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Nakon napada u Odesi, Foto: REUTERS
Nakon napada u Odesi, Foto: REUTERS
Završeno
12:09h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pogodilo vojne ciljeve u dva ukrajinska lučka grada tokom noći u, kako kažu, "masovnom osvetničkom udaru", dan nakon napada na Krimski most za koji je okrivio Kijev.

Ministarstvo je saopštilo da je pogodilo Odesu, gdje ukrajinska mornarica ima objekat, i Nikolajev na crnomorskoj obali Ukrajine, piše Rojters.

"Oružane snage Ruske Federacije izvele su preko noći masovni uzvratni udar pomoću preciznog morskog naoružanja na objekte u kojima su se pripremali teroristički akti protiv Ruske Federacije pomoću čamaca bez posade“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rečeno je da je udario u fabriku za popravku brodova u blizini Odese gdje su se takvi čamci gradili.

"Pored toga, uništena su skladišta sa oko 70.000 tona goriva korišćenog za snabdijevanje ukrajinske vojne opreme" u blizini gradova Nikolajev i Odesa, navodi se u saopštenju.

Rečeno je da su svi ciljevi pogođeni i uništeni, navodeći požare i detonacije kao dokaze.

08:55h

U ruskom raketnom napadu na Odesu tokom noći je oštećena "lučka infrastruktura", saopštile su lokalne ukrajinske vlasti.

Napad na Odesu bio je nekoliko sati nakon isteka sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica.

"Šest projektila tipa 'kalibr' lansirano je iz Crnog mora na Odesu", navodi se u saopštenju ukrajinske operativne komande za jug zemlje.

Nakon napada u Odesi
Nakon napada u Odesifoto: REUTERS

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je uništila rakete, ali su ostaci projektila "oštetili lučku infrastrukturu i nekoliko privatnih kuća".

(BETA)

Izmjena: 08:59h
07:51h

Rusija je odbila ukrajinski napad dronom na Krim u ranim jutarnjim satima, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, dan nakon napada na Krimski most.

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je 17 dronova, a još 11 njih presreli su sistemi za elektronsko ratovanje, saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

"Teroristički napad" nije nanio nikakvu štetu niti ima žrtava, dodaje se.

Juče je eksplozija srušila ruski most prema Krimu u, kako je Moskva nazvala napadu ukrajinskih morskih dronova, pri čemu su dvije osobe poginule.

Moskva je anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine.

Izmjena: 07:56h
07:46h

Ukrajinska protivvazdušna odbrana aktivirana je rano jutros u regionu Odese, ključnoj oblasti za sporazum o žitaricama koji je istekao u ponoć, saopštile su lokalne vlasti.

"Odesa. Borbene operacije protivvazdušne odbrane se nastavljaju", objavio je na Telegramu zvaničnik administracije Odeske oblasti Sergij Bračuk.

Prema ukrajinskoj operativnoj komandi za jug zemlje, "neprijatelj bespilotnim letjelicama napada južne regione", naveo je zvaničnik.

Južna Ukrajina je na meti "napada dronovima", izjavio je regionalni guverner Oleg Kiper, pozivajući stanovništvo da ostane u skloništima dok se ne ukine vazdušna uzbuna.

Odesa je više puta bombardovana od početka ruske invazije 24. februara 2022. godine.

Odeska oblast ima tri luke koje su bile dio ključnog globalnog sporazuma o hrani koji je istekao noćas.

Moskva je saopštila da suspenduje Crnomorsku inicijativu o izvozu žitarica do ispunjenja zahtjeva o izvozu ruskog žita.

(BETA)

07:45h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 511. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: