BLOG Ukrajina pozdravila 'uspješnu akciju' izvedenu poslije požara na vojnom poligonu na Krimu

Rat u Ukrajini 512. dan

30007 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Detalj sa Krima, Foto: Reuters
Detalj sa Krima, Foto: Reuters
Završeno
10:54h

Ukrajina je pozdravila "uspješnu operaciju" poslije požara koji je izbio jutros na vojnom poligonu na Krimu, zbog čega su vlasti koje je Rusija postavila morali da evakuišu više od 2.000 civila.

"Uspješna operacije sprovedena je u okupiranom Krimu. Neprijatelj krije obim štete i broj žrtava", napisao je preko Telegrama šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov.

On je, uz tu poruku, priložio kratak video koji pokazuje požar mada nije odmah moguće identifikovati o kakvom se objektu radi.

(BETA)

09:05h

Požar je izbio danas na vojnom poligonu na istoku krimskog poluostrva, saopštio je lokalni ruski guverner, a zbog požara naređena je evakuacija više od 2.000 civila.

"Predviđena je privremena evakuacija stanovnika četiri mjesta pored vojnog poligona u okrgu Kirovski. Radi se o više od 2.000 osoba", napisao je preko Telegrama guvener Sergej Aksionov.

Dva ruska onlajn medija "Mash" i "Baza", bliska ruskim bezbjednosnim službama, objavila su da se više od dva sata čuju detonacije u toj zoni. Mash navodi da se zapalilo skladište municije.

Ruske vlasti, uključujući i vojne, nisu potvrdile da se radi o eksploziji municije, a nisu ni navele mogući uzrok požara.

Guverner Aksionov je objavio da se zbog požara zatvara autput koji vezuje luku Kerč na istoku Krima sa Sevastopoljom na jugozapadu poluostrva.

Sve odgovarajuće službe su uključene i formiran je centar za koordinaciju, rekao je Aksionov.

Od početka ruske ofanzive na Ukrajinu u februaru 2022, Krim koji je Rusija pripojila 2014, redovno je meta napada vazdušnih i pomorskih dronova.

U ponedeljak je Kerčanski most, važna putna i željeznička spona koja povezuje anektirani Krim sa Rusijom, pogođen u ukrajinskom napadu, a tada je oštećen drugi put u deset mjeseci.

(BETA)

08:27h

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su u srijedu da su oborile 37 od 63 cilja u ogromnom ruskom raketnom napadu preko noći, uključujući 23 bespilotne letjelice i 14 krstarećih raketa, prenosi Rojters.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da su kritična infrastruktura i vojni objekti napadnuti u noćnim napadima i da je glavna meta bila južna ukrajinska oblast Odesa.

Bonus video: