Šef britanske obavještajne službe MI6: Vještačka inteligencija neće zamijeniti agente

On je objasnio da će naprotiv, dok AI besomučno pretražuje more otvorenih informacija kako bi obavio zadatak, postati još vrijednije znanje "savršenog zamahivanja dobro izrađenim mamcem pravo u tajno mjesto do kojih ne može da dobaci mreža vještačke inteligencije"

5714 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vještačka inteligencija (AI) će promijeniti svijet špijunaže, ali neće moći da zamijeni agente, sapštila je danas šef britanske obavještajne agencije MI6 Ričard Mur.

Mur je u Pragu govorio o rastućoj prijetnji po Zapad koju predstavljaju Rusija i Kina i objasnio da će "ljudski faktor" ostati ključan u epohi u kojoj se mašine koje imaju mogućnost da samostalno uče sve brže razvijaju.

"Vještačka inteligencija će doprinijeti tome da informacije budu mnogo dostupnije i neki se pitaju da će to ostaviti obavještajne službe poput moje bez posla", rekao je Mur.

On je objasnio da će naprotiv, dok AI besomučno pretražuje more otvorenih informacija kako bi obavio zadatak, postati još vrijednije znanje "savršenog zamahivanja dobro izrađenim mamcem pravo u tajno mjesto do kojih ne može da dobaci mreža vještačke inteligencije".

"Jedinstvene karakteristike agenata na pravom mjestu postaće još značajnije jer su špijuni sposobni da utiču na odluke unutra vlade ili terorističke grupe", rekao je Mur.

Mur će u rezidenciji britanskog ambasadora u Pragu kasnije danas govoriti o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ratu u Ukrajini.

U ranije objavljenom govoru pripremljenom kao obraćanje u rezidenciji, šef britanske obavještajne službe napisao je da optužuje Rusiju i za "imperijalizam" u Africi. Optužio je i Iran jer podstiče dalji sukob u Ukrajini snabdijevajući Moskvu bespilotnim letjelicama i drugim oružjem i oruđem.

Bonus video: