Poljska uprkos EU ne otvara granicu 15. septembra za ukrajinsko žito

"Bićemo odulučni, branićemo poljskog poljoprivrednika", kazao je poljski premijer na konferenciji za novinare u Varšavi

5174 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Poljska vlada odlučila je da ne otvori 15. septembra granice za uvoz žitarica iz Ukrajine i uprkos odluci Evropske unije omogućiće samo tranzit, a u slučaju potrebe spremna je da proširi zabranu uvoza i na druge poljoprivredne proizvode iz Ukrajine, saopštio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Posljedice ovog rata ne smiju da utiču negativno na poljsku poljoprivredu. Ili će Evropska komisija pristati da pripremi propise koji će produžiti zabranu ili ćemo to učiniti sami. Bićemo odulučni, branićemo poljskog poljoprivrednika", kazao je poljski premijer na konferenciji za novinare u Varšavi.

Moravjecki je naglasio da sve što je loše za poljsku poljoprivredu mora da bude blokirano, promijenjeno ili da se za to plate kompenzacije.

"Ako se pojave problemi i novi signali destabilizacije na drugim poljoprivrednim tržištima uradićemo isto. Poljaci zarađuju na tranzitu žita i on ne prijeti destabilizacijom. Zato taj izvoz olakšavamo i omogućavamo", kazao je Moravjecki.

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus zajedno sa ministrima poljoprivrede Rumunije, Bugarske, Madjarske i Slovačke zatražio je od EK da i poslije isteka roka zabrane uvoza iz Ukrajine 15. septembra ona ostane da važi za četiri stavke - brašno, kukuruz, uljanu repicu i sjeme suncokreta, i da dozvoljen bude samo tranzit.

Bonus video: