Prigožin: Odlazimo iz Ukrajine, spremite se za Afriku

Objavljen snimak lidera ruskih plaćenika kako dočekuje svoje borce u Bjelorusiji

19546 pregleda 5 komentar(a)
Jevgenij Prigožin, Foto: Beta/AP
Jevgenij Prigožin, Foto: Beta/AP

Vođa pobunjenih ruskih plaćenika, Jevgenij Prigožin, prikazan je na video-snimku u srijedu kako dočekuje svoje borce u Bjelorusiji, govoreći im da neće učestvovati u ratu u Ukrajini, ali naređujući im da se okupe i pripreme za Afriku.

Zapad je neuspjelu pobunu Vagnera od 23. do 24. juna tumačio kao izazov vladavini predsjednika Vladimira Putina, tvrdeći da to ilustruje slabost 70-godišnjeg ruskog lidera i pritisak koji rat u Ukrajini pravi na rusku državu.

Snimak, koji je njegova pres služba objavila na Telegramu, predstavlja prvi video-dokaz o lokaciji Prigožina od noći pobune.

Na snimku, čiju vjerodostojnost Rojters nije mogao da potvrdi, čuje se muškarac koji zvuči kao Prigožin, kako dočekuje ljude.

“Dobro došli, momci... Dobro došli na bjelorusko tlo”, kazao je Prigožin. “Borili smo se časno”, kazao je Prigožin. “Napravili ste veliku stvar za Rusiju. Ono što se događa na frontu je sramota i mi ne treba da se miješamo”.

Pripadnik Vagnera obučava bjeloruske vojnike
Pripadnik Vagnera obučava bjeloruske vojnikefoto: REUTERS

Putin je prvobitno izjavio da će ugušiti pobunu, upoređujući je sa ratnim nemirima koji su doveli do revolucija 1917. godine, ali nekoliko sati kasnije postignut je dogovor koji je omogućio Prigožinu i nekim od njegovih boraca da otputuju u Bjelorusiju.

Od trenutka kada je Prigožin posljednji put viđen kako napušta ruski grad Rostov 24. juna, njegova sudbina je bila nepoznata pošto ga je Putin proglasio izdajnikom. Takođe je nejasno šta će sljedeće preduzeti Vagner, koji prema Prigožinovim riječima ima 25.000 vojnika.

Mada je snimak napravljen u noćnim satima, bilo je moguće razaznati profil koji liči na Prigožina i grupu muškaraca, navodi Rojters.

Od trenutka kada je postignut dogovor za okončanje pobune, Kremlj je nastojao da prenese utisak smirenosti, pri čemu je Putin predsjedavao raznim sastancima, srijetao se sa masama u Dagestanu i čak razgovarao o kvantnom računarstvu i vještačkoj inteligenciji.

Ruski zvaničnici odbacuju zapadne interpretacije pobune i tvrde da Zapad ne treba da se bavi takvim “nagađanjima”.

Na juče objavljenom snimku vidi se Prigožin kako prima crnu zastavu Vagnera, ukrašenu motom “Krv, čast, otadžbina, hrabrost”, iz njihovog kampa na jugu Rusije.

Belorusija je prošle nedjelje saopštila da borci Vagnera obučavaju njene vojnike na poligonu jugoistočno od Minska.

Prigožin u snimku kaže da njegovi ljudi treba pristojno da se ponašaju prema lokalnom stanovništvu i naređuje im da obučavaju bjelorusku vojsku i prikupe snage za “novi poduhvat u Africi”. “A možda ćemo se u nekom trenutku vratiti u SVO (specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini), kada budemo sigurni da nećemo biti primorani da se osramotimo”, kazao je Prigožin.

Vagner su osnovali Prigožin i Dmitrij Utkin, bivši specijalni vojni obavještajac u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU, kao sredstvo da Rusija može u potpunosti da porekne svoju umiješanost u ratovima u zemljama poput Sirije, Libije i Malija.

Vagner je pomogao Rusiji u aneksiji Krima 2014. godine, borio se protiv militanata Islamske države u Siriji, djelovao u Centralnoafričkoj Republici i Maliju, i ranije ove godine zauzeo ukrajinski grad Bahmut uz značajne gubitke na obje strane.

Prigožin je izjavio da njegova pobuna nije imala za cilj svrgavanje Putina, već svođenje računa sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Glavnog štaba Valerijem Gerasimovom.

Nakon Prigožinovog govora, muškarac identifikovan kao Utkin se obratio vojnicima.

“Ovo nije kraj. Ovo je tek početak najvećeg rada na svijetu koji će biti sproveden veoma brzo”, kazao je Utkin na ruskom. Zatim je prešao na engleski jezik: “I dobro došli u pakao”.

Bonus video: