Kijev: Neprijateljski i populistički potez Poljske

Ukrajinski premijer kritkovao odluku Varšave o produženju zabrane uvoza ukrajinskog žita

15259 pregleda 12 komentar(a)
Denis Šmihal, Foto: Reuters
Denis Šmihal, Foto: Reuters

Ukrajinski premijer Denis Šmihal juče je osudio odluku Poljske da produži zabranu izvoza ukrajinskog žita u Evropsku uniju kao “neprijateljski i populistički potez”.

“Tokom ovog kritičnog vremena, Poljska namjerava da nastavi blokadu izvoza ukrajinskog žita u EU. Ovo je neprijateljski i populistički potez koji će ozbiljno uticati na globalnu bezbjednost hrane i ekonomiju Ukrajine”, objavio je Šmihal na svom Tviter nalogu.

Pet centralnoevropskih zemalja želi da zabrana Evropske unije na uvoz žita iz Ukrajine bude produžena bar do kraja godine. Zabrana ističe 15. septembra.

foto: Rojters

Poljska neće ukinuti zabranu 15. septembra čak i ako EU ne bude saglasna s njenim produženjem, izjavio je premijer Mateuš Moravjecki u srijedu.

Šmihal je pozvao partnere Ukrajine i Evropsku komisiju da osiguraju nesmetan izvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u EU.

“Ovo je čin solidarnosti ne samo s Ukrajinom, već i sa svijetom, koji se oslanja na našu žitarice”, rekao je on.

Održavanje izvoza je važno za Ukrajinu, posebno nakon što je Rusija napustila sporazum koji je omogućavao bezbjedan transport ukrajinskog žita preko Crnog mora usljed čega je došlo do skoka cijena namirnica.

Poljoprivredni izvoz je ključan za ukrajinsku ekonomiju i predstavljao je oko 12% bruto domaćeg proizvoda prije invazije Rusije u februaru 2022. godine, i oko 60% od ukupnog izvoza.

Evropska unija je u maju dozvolila Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane domaću prodaju ukrajinskog pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokretovih sjemenki, ali je dozvoljen tranzit takvih tereta za izvoz u druge zemlje.

Ove zemlje uključuju neke od najčvršćih pristalica Kijeva u ratu protiv Moskve, ali zvaničnici tvrde da su prilivi jeftinijeg ukrajinskog žita nanijeli štetu njihovim sektorima poljoprivrede.

Solidarnost s Ukrajinom je važna, ali nacionalna tržišta žitarica moraju biti zaštićena, izjavio je u srijedu ministar poljoprivrede Slovačke nakon sastanka ministara poljoprivrede centralnoevropskih zemalja u Varšavi.

Bonus video: