Uzdrmana tržišta žitarica, ruski napadi na Odesu i Nikolajev: "Agresor namjerno pogađa lučku infrastrukturu"

Najmanje 27 civila povrijeđeno je u vazdušnim napadima na luke, u kojima su oštećene zgrade i kineski konzulat u gradu Odesi

14088 pregleda 10 komentar(a)
Detalj iz Odese nakon granatiranja, Foto: Reuters
Detalj iz Odese nakon granatiranja, Foto: Reuters

Svjetska tržišta žitarica uzdrmana su već treći dan nakon odluke Rusije da blokira sporazum o izvozu žitarica, prenosi Glas Amerike.

Istovremeno, ta zemlja vrši vazdušne napade na ukrajinske luke Odesu i Nikolajev kao i usidrene brodove i plovila.

Posljedice granatiranja Odese

Podaci sa terena, kako izvještava agencija Rojters, ukazuju da je napad izveden u četvrtak bio najteži od početka nedjelje.

Posljedice granatiranja Nikolajeva

Najmanje 27 civila povrijeđeno je u vazdušnim napadima na luke, u kojima su oštećene zgrade i kineski konzulat u gradu Odesi.

U Nikolajevu vatrogasci su gasili vatru na velikoj stambenoj zgradi oštećenoj u napadu, kao i na nekoliko drugih objekata.

Moskva je napade na luku okarakterisala kao odmazdu za ukrajinski napad na ruski most na Krimu – poluostrvu koje je nezakonito anektirala od Ukrajine

"Odmazda se nastavlja, svi planirani ciljevi u Odesi i Nikolajevu su pogođeni", navedeno je u saopštenju.

Nakon napada regionalni guverner Odese Oleh Kiper objavio je fotografiju zdanja kineskog konzulata na kom su razbijen prozori.

"Agresor namjerno pogađa lučku infrastrukturu – oštećene su administrativne i stambene zgrade u blizini... To pokazuje da neprijatelj ne obraća pažnju ni na šta", objavio je Kiper na Telegramu.

U svojoj reakciji, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštio je da su u eksploziji srušeni zidovi i oštećeni prozori na zgradi konzulata.

"Kina obraća znatnu pažnju na aktuelna događanja", navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, Rusija je saopštila da će sva plovila koja se od četvrtka ujutru kreću prema ukrajinskim teritorijalnim vodama tretirati kao da prevoze oružje i smatrati da su na ukrajinskoj strani.

Precizirala da djelove Crnog mora proglašava nebezbjednim.

Kijev je reagovao najavom sličnih mjera – ukazavši da će brodove koji plove ka Rusiji ili prema okupiranoj ukrajinskoj teritoriji tretirati kao da prevoze oružje.

Vašington je prijetnju Rusije okarakterisao kao signal da bi Moskva mogla napadati civilne brodove.

"Vjerujemo da se radi o koordinisanom naporu da se opravdaju napadi na civilne brodove u Crnom moru i da se za te napade okrivi Ukrajina", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Adam Hodž.

Potez koji ukazuje da bi Rusija ponovo mogla da uvede blokadu Ukrajini, jednom od najvećih svjetskih izvoznika hrane, doprinijela je porastu globalnih cijena.

Moskva odbija da podrži dogovor o izvozu žita dok joj se ne odobre bolji uslovi za prodaaju sopstvene hrane i đubriva. Ujedinjene nacije saopštile su da odluka Rusije ugrožava dostupnost hrane za najsiromašnije građane svijeta.

Britanska misija pri svjetskoj organizaciji razmatraće u petak, kako je saopšteno, humanitarne posljedice povlačenja Rusije iz dogovora o žitu.

Kijev, sa druge strane, polaže nade da će se izvoz žitarica nastaviti bez učešća Rusije.

Međutim, nijedan brod nije isplovio iz ukrajinskih luka od kada se Rusija, u ponedjeljak, povukla iz sporazuma o izvozu žita.

Bonus video: