Vlada Velike Britanije ukinula sankcije ruskom tajkunu Olegu Tinkovu

Tinkovo ime je nestalo sa britanske sankcione liste 20. jula bez objašnjenja

5416 pregleda 1 komentar(a)
Tinkov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu 2019., Foto: Shutterstock
Tinkov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu 2019., Foto: Shutterstock

Velika Britanija je ukinula sankcije ruskom milijarderu Olegu Tinkovu, koji je rat Moskve protiv Ukrajine nazvao "ludim" i odrekao se ruskog državljanstva u novembru prošle godine.

Tinkovo ime je nestalo sa britanske sankcione liste 20. jula bez objašnjenja.

Tinkov (55), koji je dugo boravio izvan Rusije kako bi se liječio od leukemije, oštro je kritikovao agresiju Moskve na Ukrajinu, pokrenutu u februaru 2022., nakon što je bio na meti britanskih sankcija zajedno s drugim bogatim ruskim biznismenima zbog rata.

Na listu sankcija Velika Britanija ga je uključila uz tvrdnju da je preduzetnik dobio finansijsku korist od saradnje sa ruskom vladom, a njegova banka je poslovala u finansijskom sektoru zemlje.

U martu 2023. postalo je poznato da se Tinkov obratio britanskoj vladi sa zahtjevom da mu ukinu sankcije. Rekao je da pozdravlja "odluku da se na spisak sankcija stave ljudi koji podržavaju Vladimira Putina ili doprinose ratu", ali je rekao da sebe ne smatra takvom osobom.

"Uklanjanje ograničenja sa mene bilo bi pošteno i signaliziralo bi da sankcije Zapada nisu usmjerene na sve Ruse, već samo na one koji podržavaju Putina i njegovu invaziju", naveo je on u izjavi.

Izjavio je i da se ne planira vraćati u Rusiju i da ne želi da svoj posao ukalja "krvlju ruskih vojnika i stanovnika Ukrajine". U intervjuu za "New York Times" rekao je da je dobio prijetnje iz Kremlja zbog svog antiratnog stava.

Dok je živio u Rusiji, Tinkov je izrazio podršku predsjedniku Vladimiru Putinu, posebno rekavši da bi volio da ga vidi kao doživotnog vladara i cara.

Tinkov već dugo živi u inostranstvu. Od 1996. godine imao je, pored ruskog, i američko državljanstvo, kojeg se odrekao 2013. godine, istovremeno kada je postao milijarder. Sada ima kiparsko državljanstvo.

Bonus video: