Hiljade Izraelaca maršira od Tel Aviva ka Jerusalimu protestujući protiv reforme pravosuđa

Demonstranti planiraju da kampuju preko noći u Šorešu, 18 kilometara od Jerusalima, prije nego što dođu do izraelskog parlamenta (Kneseta) u subotu, na sveti jevrejski dan odmora Šabat

4122 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa protestnog marša u Izraelu, Foto: Reuters
Detalj sa protestnog marša u Izraelu, Foto: Reuters

Hiljade Izraelaca pridružilo se danas maršu od Tel Aviva do Jerusalima u najnovijem protestu protiv najave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će nastaviti ostvarenje kontroverzne reforme pravosuđa.

Nekoliko stotina demonstranata je započelo 70 kilometara dug protestni marš u srijedu, a danas su im se pridružile hiljade u protestu protiv jedne od najdesnije orijentisanih vlada u istoriji Izraela.

Demonstranti planiraju da kampuju preko noći u Šorešu, 18 kilometara od Jerusalima, prije nego što dođu do izraelskog parlamenta (Kneseta) u subotu, na sveti jevrejski dan odmora Šabat.

Marš se nastavlja nepun dan nakon što je Netanjahu najavio da će ostvariti plan, prkoseći demonstrantima, upozorenjima vojnih rezervista da se neće odazvati na dužnost i apelima predsjednika SAD da se plan zamrzne.

Ronen Rozenblat (58), koji se pridružio maršu poslije više mjeseci nezadovoljstva Netanjahuovom vladom, rekao je da su ljudi ujedinjeni oko zajedničkog cilja da "zaustave ovu glupost, ovu diktaturu".

Demonstranti nose zastave Izraela i transparente idući kroz maslinjake i poljoprivredno zemljište.

Oni su iz Tel Aviva krenuli prekjuče i kampovali su na pola puta do Jerusalima kraj manastira Latrun.

Jutros su dijelili obroke i kafu, pa demontirali šatore dok su se drugi molili prije nego što su svi počeli da marširaju ponovo ka Jerusalimu i Knesetu.

Planirano je da se poslanici Kneseta u ponedjeljak konačno izjasne o predlogu zakona kojim će se skresati ovlašćenje Vrhovnog suda da obara odluke koje smatra "nerazumnim", a taj pojam znači ovlašćenje za zaštitu od korupcije i neodgovarajućih postavljenja nekvalifikovanih ljudi.

Predlog zakona o tom ograničenju je jedan od ključnih u planu Netanjahuove vlade o reformi pravosuđa.

On i njegovi saveznici, ultranacionalisti i ultraortodoksni Jevreji, kažu da je reforma neophodna da bi se smanjila prevelika moć sudija koje nisu podložne javnom izboru.

Kritičari kažu da će zakon koncentrisati moć u rukama Netanjahua i njegovih krajnje desničarskih saveznika i potkopati sistem kontrole i odnosa grana vlasti.

Takođe kažu da je Netanjahu, kome se sudi za korupciju, u sukobu interesa jer menja propise o pravosuđu dok se ono bavi njime.

Zbog toga je podeljena izraelska javnost, a predsjednik SAD Džozef Bajden je apelovao na Netanjahua da uspori ostvarenje plana i da postigne širok nacionalni konsenzus prije no što se usvoji bilo kakav zakon o tome.

Plan reforme je najavljen ubrzo pošto se Netanjahu vratio na vlast poslije petih parlamentarnih izbora za manje od četiri godine.

Svi ti izbori su bili zapravo referendum o njegovoj sposobnosti da vlada dok mu se sudi.

Predsjednici najvećih izraelskih univerziteta najavili su štrajk za nedjelju protiv predloga zakona.

Ljekari su u srijedu održali dvočasovni štrajk upozorenja protiv reforme za koju kažu da će izazvati haos u sistemu zdravstvene zaštite jer će političari imati veća ovlašćenja nad javnim zdravljem.

Oni su najavili dodatne ozbiljne mjere ako se predlog zakona usvoji.

Bonus video: