Uhapšen Igor Strelkov, bivši lider proruskih separatista u Ukrajini

Girkin je bivši operativac Federalne službe bezbjednosti (FSB) i ruski vojni veteran koji je igrao ključnu ulogu u ruskoj pobuni protiv Kijeva u dijelovima istočne Ukrajine

8427 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Strelkov, Foto: Shutterstock
Strelkov, Foto: Shutterstock

Ruska policija uhapsila je bivšeg čelnika pro-ruskih separatista u Ukrajini, Igora Girkina, također poznatog kao Strelkov, pod optužbama za ekstremizam, objavila je njegova supruga Miroslava Reginskaja na Telegramu.

Girkin je bivši operativac Federalne službe bezbjednosti (FSB) i ruski vojni veteran koji je igrao ključnu ulogu u ruskoj pobuni protiv Kijeva u dijelovima istočne Ukrajine.

Borio se zajedno sa snagama koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini 2014. godine, gdje je umiješan u navodne ratne zločine i povezan sa obaranjem aviona "Malaysia Airlines" na letu MH17.

Nedavno je kritikovao Kremlj i ruskog predsjednika Vladimira Putina za "greške" tokom invazije na Ukrajinu, pozivajući na intenziviranje napada.

Osuđen na doživotnu kaznu za obaranje leta MH17

U novembru prošle godine, Girkin je, uz još dvojicu Rusa, u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu pred sudom u Holandiji za ubistva 298 ljudi koji su poginuli u obaranju aviona na letu MH17 “Malaysia Airlines” 2014. godine iznad Ukrajine.

U vrijeme obaranja aviona bio je ministar odbrane i komandant oružanih snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike – regiona u kojem je avion oboren.

Tražen za ratne zločine u Ukrajini

Girkin je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog svoje uloge u aneksiji Krima.

Ukrajina tereti Strelkova za brojne ratne zločine u istočnoj Ukrajini.

Generalno tužilaštvo u Kijevu vodi krivični postupak protiv Girkina, u kojem ga terete za stvaranje terorističke organizacije, organizovanje masovnih pobuna, kao i za terorističke akte.​

Bonus video: