Putin optužio Poljsku da ima teritorijalne pretenzije na područja koja je obuhvatao nekadašnji SSSR

Putin je rekao da će bilo koja agresija na ruskog susjeda i bliskog saveznika, Bjelorusiju biti posmatrana kao napad na Rusiju, prenosi Glas Amerike

22114 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je Poljsku da ima teritorijalne pretenzije na područja koja je obuhvatao nekadašnji Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika - koji je raspušten 1991. godine.

Putin je rekao da će bilo koja agresija na ruskog susjeda i bliskog saveznika, Bjelorusiju biti posmatrana kao napad na Rusiju, prenosi Glas Amerike.

Kako je Putin kazao u obraćanju sjednici Savjeta za bezbjednost, Moskva bi mogla da reaguje na napad na Bjelorusiju sa kojom je Rusija u savezu “svim raspoloživim sredstvima”.

Bezbjednosni komitet u Varšavi odlučio je u srijedu da premjesti vojne snage u istočnu Poljsku, nakon što su pripadnici ruske plaćeničke vojske Vagnerovci stigli u Bjelorusiju.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da su Njemačka i NATO spremne podrže Poljsku u odbrani od prijetnji sa istoka.

Putin tvrdi da ima medijske izvještaje o planovima poljskih i litvanskih jedinica koje bi se uključile u operacije u zapadnoj Ukrajini, djelovima koji su prošlosti pripadali Poljskoj i da navodno žele da okupiraju tu teritoriju.

“Dobro se zna da sanjaju i o bjeloruskoj teritoriji. Kada je u pitanju Bjelorusija, ona je u savezu sa Rusijom, agresija na Bjelorusiju bila bi agresija na Rusku Federaciju. Odgovorićemo na to svim sredstvima”, rekao je Putin.

Poljska je demantovala da ima ikakve teritorijalne pretenzije nad Bjelorusijom.

Bonus video: