„Plašimo se, svi pričaju da će se nešto desiti”

Mještani na istoku Poljske žive u strahu dok Vagnerovi plaćenici vježbaju preko obližnje granice, Putin upozorava Varšavu da će agresiju na Bjelorusiju tumačiti kao napad na Rusiju

41547 pregleda 50 reakcija 39 komentar(a)
Agata Moroz ispred svoje kuće u selu Kolpin-Ogrodniki na granici sa Bjelorusijom, Foto: Rojters
Agata Moroz ispred svoje kuće u selu Kolpin-Ogrodniki na granici sa Bjelorusijom, Foto: Rojters

Ljudi koji žive blizu poljske granice s Bjelorusijom kažu da čuju pucnjavu i helikoptere nakon što je ruska plaćenička grupa Vagner stigla da obučava bjeloruske specijalne snage svega nekoliko kilomtera od granice, što je podstaklo njihove strahove da će ukrajinski rat stići i do njih.

Agata Moroz, 56-godišnja predsjednica mjesne zajednice u selu Kolpin-Ogrodniki, nije mogla da zaustavi suze dok je pričala o strahu za svoju porodicu.

“Plašim se. Sin mi je u vojsci. On je vojno lice. Brinem za njega, imam i unučad. Suprug mi je nepokretan. Najviše brinem za njih”, kazala je Moroz za Rojters. “Svi pričaju da će se nešto desiti, da će se nešto definitivno dogoditi”, dodala je ona.

Nakon što su plaćenici Vagnera stigli u Bjelorusiju nadomak granice s Poljskom, Varšava je odlučila da pošalje pojačanja na istok zemlje, usljed čega je predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio članicu NATO-a, Poljsku, za teritorijalne ambicije prema bivšem Sovjetskom Savezu. Putin je rekao da bi svaka agresija prema susjedu Rusije i bliskom savezniku Bjelorusiji bila smatrana napadom na Rusiju.

Vladimir Putin
foto: REUTERS

Moskva će reagovati na svaku agresiju prema Bjelorusiji, koja s Rusijom čini labavu “saveznu državu”, “svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju”, rekao je Putin na sastanku Savjeta za bezbjednost.

On je kazao da postoje novinski izveštaji o planovima za korišćenje poljsko-litvanske jedinice za operacije na zapadnoj Ukrajini - djelovima koji su u prošlosti pripadali Poljskoj - i konačno za okupaciju tamošnje teritorije.

“Dobro je poznato da takođe sanjaju o bjeloruskim zemljama”, rekao je, ne pružajući nikakve dokaze.

“Ali što se tiče Bjelorusije, ona je dio savezne države (sa Rusijom); agresija prema Belorusiji znači agresiju prema Ruskoj Federaciji”, rekao je Putin. “Odgovorićemo na to svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju.”

Poljska negira bilo kakve teritorijalne ambicije u Belorusiji, ističe Rojters.

“Patetični dosadnjaković iz Kremlja ponovo ponavlja laži o Poljskoj i takođe pokušava falsifikovati istinu o ratu protiv Ukrajine”, izjavio je Stanislav Zarin, zamjenik ministra i koordinator specijalnih službi Poljske.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin prikazan je na video snimku objavljenom u srijedu kako dočekuje svoje borce u Bjelorusiji, rekavši im da za sada neće učestvovati u ratu u Ukrajini, već da naređuje da skupljaju snagu za Afriku dok obučavaju bjelorusku vojsku.

Minsk je objavio slike maskiranih Vagnerovih instruktora, njihova lica su prekrivena u skladu s pravilima ove plaćeničke grupe, kako obučavaju bjeloruske vojnike da upravljaju oklopnim vozilima, kontrolišu bespilotne letjelice.

Poljski mediji su juče objavili da je ove nedjelje blizu baze na jugozapadu Poljske srušen vojni izviđački dron nepoznatog porijekla.

Pripadnk Vagnera obučava bjeloruske specijalce
Pripadnk Vagnera obučava bjeloruske specijalcefoto: REUTERS

Ne zna se sa sigurnošću koliko je boraca ruske plaćeničke grupe trenutno na terenu brigade za vazdušno desantne snage 38. nadomak grada Bresta.

“Možemo čuti helikoptere kako lete tamo. Tada se svi prozori tresu”, rekao je za Rojters Adam Ligor, 45-godišnji farmer i susjed Morozove.

Zvuci pucnjave mogli su se čuti dok je stajao u dvorištu svoje farme, okružen kukuruznim poljima, suncokretima i šumom, nekih 500 metara od granice s Belorusijom.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius kazao je juče da su Njemačka i NATO spremni podržati Poljsku u odbrani istočnog boka alijanse.

Poljska, nekadašnji član Varšavskog pakta, postala je punopravni član vojnog saveza NATO pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država 1999. godine. Početkom ovog mjeseca Poljska je započela premještanje preko 1.000 vojnika na istok zemlje zbog rastuće zabrinutosti da bi prisustvo Vagnerovih boraca u Belorusiji moglo dovesti do povećane napetosti na njenim granicama.

U decembru prošle godine Rusija i Bjelorusija potpisale su sporazum koji legalizuje stalno prisustvo ruskih vojnih formacija na teritoriji Bjelorusije. Ranije ove nedjelje bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim se uspostavljaju borbeni centri za zajedničku obuku vojnog osoblja obje države.

Izmještanje Vagnera u Bjelorusiju dio je dogovora kojim je okončan pokušaj pobune grupe u junu, koji je prijetio da gurne Rusiju u građanski rat. Posljednjih nedjelja dosta se spekulisalo o sudbini Vagnera i Prigožina, kao i o njihovoj budućoj ulozi.

Bivši ruski poslanik Ilja Punomarev kazao je u intervjuu za “Njuzvik” da on smatra da su Putin i Prigožin i dalje u dobrim odnosima uprkos pobuni prošlog mjeseca. On vjeruje da prisustvo Vagnera u Bjelorusiji može predstavljati prijetnju za obližnje NATO zemlje, naročito za Litvaniju, koja se graniči s Bjelorusijom.

“Plašim se da bi Putin mogao krenuti protiv NATO-a,” rekao je Ponomarev za Njuzvik. “Postoji željeznička pruga koja povezuje kopnenu Rusiju sa Kalinjingradom, i izazivanje provokacije tamo je prirodan potez jer u tom slučaju, Prigožin izgleda kao neki nezavisni igrač... tako da Putin može reći: to nijesam ja.’”

Ruska oblast Kalinjingrad nalazi se između Litvanije i Poljske duž Baltičkog mora.

Ruski poslanik Andrej Kartapolov ranije je sugerisao da je Putin protjerao trupe Vagnera u Bjelorusiju kako bi se pripremio za napad na Poljsku.

Bonus video: