BLOG Blinken: Ukrajina vratila 50 odsto teritorije koju je Rusija zauzela

Rat u Ukrajini - 516. dan

35884 pregleda 75 reakcija 77 komentar(a)
Oštećena crkva, Foto: Reuters
Oštećena crkva, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2023. 21:40h
Završeno
20:42h

Šef američke diplomatije Entoni Blinken izjavio je danas da je Ukrajina ponovno osvojila polovinu teritorije koju je Rusija zauzela od početka invazije.

"Već je vraćeno oko 50 odsto onoga što je prvobitno zauzeto", rekao je Blinken u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN.

Blinken je rekao da se ukrajinska kontraofanziva neće uskoro završiti dodajući da će vjerovatno trajati nekoliko mjeseci.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je rekao da kontraofanziva teče sporije od predviđenog ali da njegova zemlja neće da bude pod pritiskom da je ubrza.

S druge strane, predsjednik Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko su danas rekli da je ukrajinska kontraofanziva pokrenuta krajem juna, propala.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara 2022. godine.

(BETA)

20:41h

Crna Gora osuđuje konstantne napade na civilne mete u Ukrajini, kazali su iz crnogorskog Ministarstva vanskih poslova (MVP).

14:15h

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u nedjelju u Sankt Peterburgu s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, koji je, kako se navodi, u šaljivom tonu rekao da plaćenici iz Vagnera, koji obučavaju bjelorusku vojsku, žele preći granicu članice NATO-a Poljske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ekipa iz Vagnera nam počinje stvarati stres, žele ići na zapad. Hajde da posjetimo Varšavu i Žešov", rekao je Lukašenko.

Međutim, nema naznaka da je Lukašenko to ozbiljno mislio.

13:58h

Na Tivteru profilu "UkraineWorld" je objavljen snimak kako izgleda centar Odese nakon današnjeg ruskog bombardovanja.

Izmjena: 14:15h
12:28h

Ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane (PVO) najvjerovatnije je pala na pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Odesi i teško je oštetila, kao rezultat nestručnog djelovanja operatera sistema PVO koje Oružane snage Ukrajine imaju u stambenim naseljima, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

U saopštenju se navodi da se, obzirom na video snimak teško oštećenog hrama koji su objavili lokalni stanovnici, može zaključiti da je najvjerovatniji uzrok uništenja te svetinje pad ukrajinske protivvazdušne navođene rakete, a kao rezultat nestručnog djelovanja operatera sistema PVO koje, kako se navodi, Oružane snage Ukrajine namjerno postavljaju u stambene oblasti naselja, prenijele su RIA Novosti.

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 je povrijeđeno, uključujući četvoro djece, rano jutros u ruskom vazdušnom napadu na Odesu, rekao je načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper.

12:12h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je kontraofanziva Ukrajine "propala" pošto je danas ugostio bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, svog bliskog saveznika, na razgovorima u Sankt Peterburgu, prenosi Rojters.

"Ne postoji kontraofanziva", prenijele su ruske novinske agencije riječi Lukašenka.

Putin je odgovorio: "Postoji, ali je propala".

09:50h

Ruske trupe su tokom noći 23. jula teškom artiljerijom napale Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, izvijestio je guverner Sergej Lisak, prenosi Kijev indipendent.

"U napadu su oštećene tri stambene zgrade i tri kućna objekta", rekao je Lisak.

On je dodao da su pogođeni i dalekovod i automobil.

Prema Lisakovim riječima, nije bilo žrtava.

Guverner je takođe rekao da je obližnja zajednica Marganec bila napadnuta, ali nije naveo više detalja.

Nikopolj, grad sa predratnim stanovništvom od preko 115.000 stanovnika, stalno je granatiran od strane ruskih trupa.

Grad se nalazi preko puta rijeke Dnjepar kod grada Enerhodara koji kontroliše Rusija u susjednoj Zaporoškoj oblasti.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi, koja se nalazi u Enerhodaru, ruske snage su zauzele 4. marta 2022. godine.

Nikopolj leži na obali Kahovskog rezervoara, koji je presušio nakon što su ruske snage uništile branu hidroelektrane Kahovka 6. juna, navodi Kijev indipendent.

Probijanje brane dovelo je do velike ekološke i humanitarne katastrofe na jugu Ukrajine i izazvalo probleme sa vodosnabdijevanjem Krima i četiri ukrajinske oblasti, uključujući Dnjepropetrovsk.

09:34h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je odmazdu povodom jutrošnjeg ruskog napada na Odesu.

"Rakete na mirne gradove, na stambene zgrade, katedralu... Za rusko zlo ne može biti izgovora. Kao i uvijek, ovo zlo će izgubiti. I sigurno će biti odmazde ruskim teroristima za Odesu. Oni će osjetiti odmazdu. Svima koji su stradali u ovom posljednjem terorističkom napadu pruža se pomoć. Zahvalan sam svima koji pomažu ljudima i svima koji su uz Odesu u svojim mislima i emocijama. Proći ćemo kroz ovo. Vratićemo mir. A za ovo moramo pobijediti rusko zlo", napisao je Zelenski na Tviteru.

08:10h

U ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Odesu rano jutros ubijena je jedna, povrijeđeno oko 20 osoba i teško je oštećena pravoslavna katedrala povezana sa Rusijom, rekli su ukrajinski zvaničnici, dodajući da je ispod ruševina izvučena ikona zaštitnice tog lučkog grada, prenosi Rojters.

"Odesa: još jedan noćni napad čudovišta", rekao je Oleh Kiper, guverner Odeske oblasti na jugu Ukrajine, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija je tokom protekle nedjelje skoro svakodnevno udarala u Odesu i druge ukrajinske objekte za izvoz hrane nakon što se povukla iz sporazuma o morskom koridoru uz posredovanje UN koji je omogućavao bezbjednu isporuku ukrajinskog žita.

Vojna uprava Odese saopštila je da je katedrala Spaso-Preobraženski Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), povezana sa Moskvom, teško oštećena.

"Kasperovska ikona Bogorodice, koja je zaštitnica Odese, izvučena je ispod ruševina", saopštila je uprava na svom Telegram kanalu.

Saborna crkva Spaso-Preobraženskog, ili Preobraženska katedrala, najveća je pravoslavna crkva u Odesi.

Osvećena je 1809. godine.

Na fotografijama i video snimcima koje su objavili zvaničnici Odese i policija vide se uništeni djelovi zgrade i ruševine unutra sa nekoliko ikona poređanih na zemlji.

UPC je druga po veličini crkva u Ukrajini, iako većina ukrajinskih pravoslavnih vjernika pripada posebnom ogranku koji je formiran prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka nezavisnih od ruske vlasti.

Ukrajina je optužila UPC da održava veze sa proinvazivnom Ruskom pravoslavnom crkvom, koja je nekada bila njena matična crkva, ali sa kojom UPC kaže da je raskinula veze u maju prošle godine.

Rojters navodi da nije mogao odmah nezavisno da provjeri snimak ili izvještaje o šteti. Nije bilo komentara iz Rusije.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je rano u jutros na Telegramu da je Rusija lansirala visoko precizne rakete Oniks i krstareće rakete more-obala Kalibr na Odesu.

Gradska vojna uprava saopštila je da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili "značajan dio" raketa, među kojima su i balističke rakete Iskander.

Rusija je napade opisala kao osvetu za ukrajinski napad na most koji je izgradila na Krimu - ukrajinsko crnomorsko poluostrvo koje je Rusija zauzela 2014.

Ona je optužila Ukrajinu da koristi morski koridor za pokretanje "terorističkih napada".

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju uznemirenog čoveka kako hoda u mračnoj katedrali i ponavlja: ​​"Crkva više nije... Gospode, pomiluj."

Izmjena: 12:42h

Bonus video: