FOTO Posljedice napada: Unutar teško oštećene pravoslavne crkve u Odesi

"Kasperovska ikona Bogorodice, koja je zaštitnica Odese, izvučena je ispod ruševina", saopštila je Vojna uprava Odese na svom Telegram kanalu

19765 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Detalj iz crkve, Foto: Reuters
Detalj iz crkve, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2023. 12:40h

Agencija Rojters objavila je fotografije teško oštećene pravoslavne crkve Preobraženja u ukrajinskom gradu Odesi.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je crkva koja pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) teško oštećena u jutrošnjem ruskom granatiranju.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane (PVO) najvjerovatnije pala na crkvu.

"Kasperovska ikona Bogorodice, koja je zaštitnica Odese, izvučena je ispod ruševina", saopštila je Vojna uprava Odese na svom Telegram kanalu, prenio je Rojters.

U napadu na Odesu ubijena je najmanje jedna osoba, a oko 20 je povrijeđeno.

UPC je druga po veličini crkva u Ukrajini, jer sada većina ukrajinskih pravoslavnih vjernika pripada posebnom ogranku koji je formiran prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka nezavisnih od ruske vlasti - Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU).

Ukrajina je optužila UPC da održava veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom koja podržava invaziju na Ukrajinu i koja je nekada bila njena matična crkva, ali UPC kaže da je sa njom raskinula veze u maju prošle godine.

Bonus video: