Lukašenko "šaljivo": Ekipa iz Vagnera želi na zapad, hajde da posjetimo Varšavu i Žešov

Poljska je nakon dolaska boraca Vagnera na granicu s Bjelorusijom rasporedila dodatne snage

20157 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Lukašenko i Putin, Foto: Reuters
Lukašenko i Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u nedjelju u Sankt Peterburgu s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, koji je, kako se navodi, u šaljivom tonu rekao da plaćenici iz Vagnera, koji obučavaju bjelorusku vojsku, žele preći granicu članice NATO-a Poljske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ekipa iz Vagnera nam počinje stvarati stres, žele ići na zapad. Hajde da posjetimo Varšavu i Žešov", rekao je Lukašenko.

Međutim, nema naznaka da je Lukašenko to ozbiljno mislio.

Poljska je nakon dolaska boraca Vagnera na granicu s Bjelorusijom rasporedila dodatne snage.

Poljska premješta dodatne trupe prema granici s Bjelorusijom kao odgovor na dolazak Vagnerovih snaga koje su se tamo preselile nakon kratkotrajne pobune u Rusiji prošlog mjeseca.

Sastanak Putina i Lukašenka dolazi dva dana nakon što je Moskva upozorila da će se svaka agresija na saveznicu Bjelorusiju smatrati napadom na Rusiju.

Ruski predsjednik je rekao da će Moskva upotrijebiti sva sredstva da reagije na bilo kakvo neprijateljstvo prema Minsku.

Iako nije poslao svoje trupe u Ukrajinu, Lukašenko je dopustio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriji za pokretanje invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i od tada se često sastaje s Putinom.

U komentarima Lukašenku, Putin je ustvrdio da je ukrajinska protivofanziva "propala".

"Nema protivofanzive", citirale su ruske novinske agencije Lukašenkovu izjavu.

Putin je odgovorio: "Postoji, ali je propala".

Ukrajina je prošlog mjeseca započela dugo očekivanu protivofanzivu, ali je dosad postigla male uspjehe protiv ruskih snaga.

Američki general Mark Mili, predsjednik Združenog generalštaba, rekao je 18. jula da je ukrajinski pohod "daleko od neuspjeha", ali da će biti dug, težak i krvav.

Bonus video: