Zatvorena birališta u Španiji

Biralista se zatvaraju u 20 časova

11850 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2023. 20:16h

Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima u Španiji u 18 časova bila je 53 odsto.

Kako prenosi agencija Rojters na opštim izborima održanim u novembru 2019. godine izlaznost u istom periodu bila je 56,85 odsto, penosi agencija Rojters.

Izlaznost u 14 časova bila je oko 40,5 odsto u 14 časova. Izlaznost je u tom vremnu bila veća u odnosu na izbore održane u novembru 2019. godine, kada je do 14 sata pravo iskoristilo 37,9 odsto upisanih birača.

Svjetske agencije prenose da je veliki broj građana, uprkos visokim temperaturama čekalo od 9 sati ispred biračkih mjesta.

Şocijalisti aktuelnog premijera Pedra Sančeza mogli da izgube vlast, a krajnje desničarske stranke mogle bi da čine novu vlade po prvi put u posljednjih 50 godina, prenosi Rojters.

Španija izbori
foto: Reuters

Sančez je raspisao prijevremene izbore nakon što je ljevica na lokalnim izborima u maju pretrpjela poraz.

Španija izbori
foto: Reuters

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će izbori vjerovatno donijeti pobjedu Narodnoj partiji desnog centra Alberta Nunjeza Feiha, ali da bi formirala vladu moraće da bude partner sa krajnje desnim Voksom Santjaga Abaskala.

Ovo bi bio prvi put da je krajnje desničarska stranka ušla u vladu od okončanja diktature Franciska Franka 1970-ih.

Birališta su otvorena u 9 sati, a zatvaraju se u u 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Rojtersa prenosi da u Španiji nikada izbori nisu održani krajem jula, kada hiljade stanovnika odlaze na godišnje odmore na plaže, u planine ili u inostranstvo.

Španija izbori
foto: Reuters

Blizu 2,5 miliona birača glasalo je zato ranije putem pošte, a njihove ispunjene listiće poštari danas raznose na biračka mjesta. To je rekordan broj glasova prikupljenih poštom. Oni nisu uvršteni u 40,5 odsto glasova prikupljenih do 14 sati.

Očekuje se da će konačni rezultat biti odlučen sa manje od milion glasova i manje od 10 mjesta u parlamentu od 350 mjesta, kažu stručnjaci.

Formiranje nove vlade zavisi od složenih pregovora koji bi mogli da potraju nedjeljama ili mjesecima, pa čak i da se završe novim izborima.

Španija izbori
foto: Reuters

Takva neizvjesnost mogla bi da ugrozi efikasnost Madrida kao trenutnog domaćina šestomjesečnog rotirajućeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije, kao i njegovu potrošnju sredstava EU za oporavak od kovida.

Bonus video: