Mlađi komadant o Vagnerovoj pobuni: Nikome nije rečeno kuda ide kolona

Plaćenik koji je učestvovao u pokušaju pobune kaže da on i njegovi saborci "nisu imali pojma" šta se dešava

15894 pregleda 10 komentar(a)
Vagner grupa, Foto: Reuters
Vagner grupa, Foto: Reuters

Za samo 24 sata, vođa Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin digao je ustanak, poslavši trupe u južni grad Rostov, a zatim dalje ka Moskvi.

Vagnerovi borci rijetko razgovaraju sa medijima, ali BBC Russian je razgovarao sa mlađim komandantom koji se našao usred akcije.

Gleb (nije njegovo pravo ime) ranije je učestvovao u borbama za grad Bahmut u istočnoj Ukrajini.

On se sa svojom jedinicom odmarao u kasarni u oblasti Luganska koju je okupirala Rusija, kada je pobuna počela. Rano ujutru 23. juna dobili su poziv da se pridruže koloni Vagnerovih boraca koji napuštaju Ukrajinu. Naređenje je stiglo od komandanta Vagnera koga Gleb ne želi da imenuje iz bezbjednosnih razloga, ali koji je radio po naređenju Prigožina i komandnog savjeta Vagner grupe.

"To je kompletno raspoređivanje", rečeno mu je. "Formiramo kolonu, da se iselimo". Gleb kaže da nikome nije rečeno kuda ide kolona, ali je bio iznenađen kada je shvatio da se udaljavaju od linije fronta. Vagnerovi borci nisu naišli na nikakav otpor, kaže on, kada su prešli rusku granicu u Rostovsku oblast.

"Nisam vidio nijednog graničara", prisjeća se on. "Ali saobraćajna policija nas je usput pozdravljala", prenosi BBC.

Kontakti blisko povezani sa Vagnerovcima su na aplikaciji za razmjenu poruka "Telegram" kasnije pisali da su graničari na kontrolnom punktu Bugajevka odložili oružje kada su Vagnerovi borci stigli.

Ovi kontakti su podijelili fotografiju navodno sa mjesta događaja na kojoj se vidi dvadesetak nenaoružanih pojedinaca u kamuflaži. Dok su se približavali Rostovu na Donu, borci su dobili naređenje da opkole sve zgrade organa reda u gradu i da zauzmu vojni aerodrom.

Glebovoj jedinici je rečeno da preuzme kontrolu nad regionalnim kancelarijama Federalne službe bezbednosti (FSB).

Dok su se približavali zgradi činilo se da je potpuno zaključana i prazna. Upravljali su dronom iznad da bi provjerili da li ima znakova života. Na kraju, posle pola sata, vrata su se otvorila i na ulicu su izašle dvije osobe. Rekli su 'Momci, hajde da se dogovorimo'“, prepričava Gleb.

"Rekao sam: 'Šta ima da se dogovorimo? Ovo je naš grad". Tako da smo se samo dogovorili da ćemo ostaviti jedno drugo na miru. S vremena na vrijeme su izlazili da ispale cigaretu."

Novinari Rostova su izvijestili o sličnoj situaciji u mnogim vladinim zgradama u gradu i okolini. Vagnerovi lovci bi prvo preletjeli dronovima preko njih, a zatim ih opkolili. Niko nije smio da izađe, ali je dostavljačima hrane bilo dozvoljeno da uđu.

Bez objašnjenja

Dok se sve ovo dešavalo, vođa Vagnera Prigožin bio je u štabu ruske vojske u Južnom vojnom okrugu i sastao se sa zamjenikom ministra odbrane Rusije, general-potpukovnikom Junus-bekom Jevkurovim i zamjenikom načelnika Generalštaba, general-potpukovnikom Vladimirom Aleksejevim.

Prigožin je zahtijevao da im predaju načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i ministra odbrane Sergeja Šojgua.

U isto vrijeme kada je Prigožin bio na sastanku, u pokretu je bila još jedna kolona Vagnerovih boraca. Gleb potvrđuje pisanje medija da je ovu kolonu vodio osnivač Vagnera Dmitrij Utkin, bivši oficir specijalaca koji se rijetko viđa u javnosti.

Ova kolona je bila na glavnom autoputu prema Voronježu i očigledno je išla za Moskvu, kaže on. Dakle, da li je Gleb znao plan - šta je Prigožin namjeravao ili planirao da uradi? On psuje dok otvoreno priznaje da nije imao pojma. "Saznali smo šta se dešava iz Telegrama, baš kao i vi".

Kako je dan odmicao, slike onoga što se dešavalo u Rostovu prenosile su se širom svijeta. Ljudi su bili iznenađeni kada su vidjeli lokalne stanovnike, pa čak i lokalne novinare kako se smiješe i ćaskaju sa nekim od, uobičajeno "zatvorenih", Vagnerovih boraca, koji su okupirali njihov grad.

"Bili su to bivši zatvorenici", kaže Gleb, misleći na mnoge zatvorenike ili osuđenike koji su mobilisani u Vagner prošle godine.

"Niko im nije rekao, niko ne brine o njima", rekao je Gleb. Za afirmisane borce poput njega, koji su angažovani mnogo prije rata u Ukrajini, pravila su mnogo jasnija shvaćena.

On je za BBC rekao da im je još u proljeće rečeno da će svako ko se obrati medijima biti "eliminisan", odnosno ubijen.

Nekoliko bivših Vagnerovih boraca su nam rekli isto.

Uveče 24. juna, Gleba je kontaktirao jedan od njegovih pretpostavljenih i rekao mu, bez ikakvog objašnjenja, da on i njegova jedinica sada treba da se vrate u bazu u Lugansku.

Dok su se vraćali u kasarne, pratili su vijesti na Telegramu. Pročitali su da je protiv Prigožina pokrenuta krivična prijava, pa odbačena i da se on seli u Bjelorusiju.

Zatim su pročitali da borci Vagnera neće odgovarati za svoju ulogu u pobuni zbog svojih "borbenih zasluga", rekao je portparol predsjednika Putina Dmitrij Peskov. Za Gleba i njegovu jedinicu, njihova budućnost je sada nejasna.

Rečeno im je da ostanu u svojim kasarnama u Lugansku i čekaju dalja naređenja. Njihovi domaćini, vlasti takozvane Luganske Narodne Republike, proruski separatistički militanti u istočnoj Ukrajini, žele da saznaju više o svojim budućim planovima i šta će se desiti sa njihovom opremom i municijom, kaže on.

Na pitanje zašto ne napušta Vagnera, Gleb ima jednostavan odgovor: "Još mi nije istekao ugovor".

Bonus video: