Sicilija pogođena toplotnim talasom, vatrogasci se bore sa požarima u Kalabriji

Italija je jedna od evropskih zemalja koje su najviše pogođene klimatskim promjenama i pretrpjela je smrtonosne poplave u maju

9908 pregleda 0 komentar(a)
Palermo (Sicilija), Foto: Reuters
Palermo (Sicilija), Foto: Reuters

Vatrogasci se bore sa požarima u južnoj italijanskoj regiji Kalabrija, a dio ostrva Sicilije je bez struje pošto su temperature ponovo porasle tokom toplotnog talasa koji je izazvao haos u djelovima Evrope.

Agencija za civilnu zaštitu Sicilije saopštila je da je temperatura u nekim oblastima na istoku Sicilije u nedjelju porasla na 47 stepeni Celzijusa, blizu rekordnog evropskog maksimuma od 48,8 Celzijusa zabilježenog prije dvije godine.

Neke oblasti u blizini grada Katanije na istoku pretrpjele su nestanke struje, za šta su zvaničnici djelimično okrivili vrućinu, prenosi agencija Rojters.

Požari gore u šumama i rastinju u raznim djelovima Kalabrije, najjužnijeg dijela italijanskog kopna, nakon što su temperature porasle tokom protekle sedmice.

Palermo
foto: Reuters

Dodatni timovi vatrogasaca su pozvani iz regiona Kampanije i Lacija, kao i iz sicilijanskog grada Mesine.

Toplotni talas pogodio je južnu Evropu tokom vrhunca ljetnje turističke sezone, obarajući rekorde, uključujući i Rim, i donijevši upozorenja o povećanom riziku od smrti.

Italija je jedna od evropskih zemalja koje su najviše pogođene klimatskim promjenama i pretrpjela je smrtonosne poplave u maju.

Palermo
foto: Reuters

Djelovi sjeverne Italije takođe su doživjeli intenzivne oluje sa gradom.

Bonus video: