Uznemirenje u opoziciji u Njemačkoj zbog odnosa s krajnjom desnicom

Gradonačelnik Berlina Kaj Vegner rekao je da "CDU ne može, ne želi i neće da sarađuje sa strankom (AfD) čiji je poslovni model mržnja, podjela i isključenje"

5205 pregleda 1 komentar(a)
Fridrih Merc, Foto: Reuters
Fridrih Merc, Foto: Reuters

Njemački opozicioni lider Fridrih Merc (CDU) je danas tvrdio da neće biti "saradnje" na lokalnom nivou njegove stranke i krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) pošto je negodovanje njegovog konzervativnog bloka izazvala njegova prethodna izjava da bi moglo biti te saradnje.

Pošto je AfD nedavno pobijedio na lokalnim izborima u istočnoj Njemačkoj, gdje ima posebno veliku podršku, Merc, koji nastoji da pridobije glasače desne političke orijentacije, je rekao da su ti izbori "bili demokratski koje moramo da prihvatimo i naravno se moraju tražiti načini organizovanja (saradnje) u lokalnim parlamentima".

Gradonačelnik Berlina Kaj Vegner napisao je na Tviteru "CDU ne može, ne želi i neće da sarađuje sa strankom (AfD) čiji je poslovni model mržnja, podjela i isključenje".

Mercova CDU, stranka umjerene desnice, čini glavni konzervativni opozicioni blok s bavarskom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU) čiji lider i guverner Bavarske Markus Soder je napisao na Tviteru da CSU "odbacuje bilo kakvu saradnju sa AfD" jer je "AfD neprijateljski raspoložena prema demokratiji i dijeli društvo".

Merc je potom u tvitu napisao "da ponovo razjasnim: stav CDU ostaje na snazi i neće biti saradnje sa AfD ni na lokalnom nivou".

Naredni izbori u Njemačkoj očekuju se za nešto više od dvije godine. Konzervativni blok planira da sljedeće godine izabere svog izazivača umjereno ljevičarskom kancelaru Olafu Šolcu.

Bonus video: